Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,41%, intr-o piata cu rulaje foarte reduse si unde actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au mentinut pe trendul ascendent din precedentele sedinte si au avansat cu peste 10%, informeaza Mediafax.
Piata a deschis pe crestere foarte usoara, insa dupa prima ora de tranzactionare a inceput sa scada lent, iar volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau doar actiuni emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale.

"Piata a inregistrat usoare scaderi, dar pe volume destul de reduse, ceea ce arata o consolidare la acest nivel. Vedem doar cumparatori selectivi si doar cateva actiuni inregistreaza volume mai vizibile, ceea ce arata o calmare a pietelor si o stare de indecizie. Riscul planeaza in continuare deoarece bursele internationale sunt la niveluri extrem de ridicate, nemaiatinse de 6 ani, in timp ce starea economiilor nu este in niciun fel asemanatoare cu anii 2006-2007. Pe plan local, preturile vor fi cel mai probabil influentate de rezultatele financiare si deciziile AGA", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 1,09%, iar indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,86% sub ziua precedenta. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,56%. Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,72% sub nivelul de la inchiderea de luni.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,47%. Evolutia indicelui a fost sustinuta in principal de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au cu 10,06%, la 0,0547 lei.

Brokerii spun ca cel mai probabil evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare continua sa fie determinata de un interviu acordat Bloomberg, saptamana trecuta, de catre vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere actiunile Rompetrol Rafinare primite de stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

In urma interviului, de marti pana joi actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu peste 27%, pentru ca vineri sa inregistreze un recul usor, de 2%, iar luni sa reintre pe crestere.

Pretul de marti este cu 57,6% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizarii Rompetrol Rafinare inseamna un plus de 882,2 milioane lei (197,5 milioane euro). La inchiderea sedintei, capitalizarea bursiera a Rompetrol Rafinare era de 2,412 miliarde lei (548 milioane euro), fata de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

"Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare a fost mult influentat de comentariile oficialilor Rompetrol referitoare la preluarea in viitorul apropiat a pachetului detinut de catre statul roman. Speculatorii au inceput imediat sa actioneze in piata, iar cresterile din ultima perioada reflecta sperantele acestora de a obtine un pret cat mai mare in procesul desfasurat de KazMunayGas in vederea preluarii tuturor actiunilor Rompetrol Rafinare. Procesul este de lunga durata si depinde in totalitate de tranzactia privind actiunile detinute de stat. Cred ca va exista o evolutie volatila in urmatoarele luni pentru aceasta actiune", a spus Necula.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 16,2 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 20% sub rulajul de luni, de 20,2 milioane lei (4,6 milioane euro).

Actiunile OMV Petrom (SNP) si Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 4,2 milioane lei si, respectiv, de 3,2 milioane lei. Pretul titlurilor OMV Petrom a scazut cu 1,72%, la 0,4283 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 2,04%, la 0,5755 lei.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare anuntate marti dimineata de Banca Transilvania, astfel ca pretul a scazut cu 0,21%, la 1,44 lei, pe un rulaj de 1,1 milioane lei. Scaderea usoara vine dupa ce luni aceste titluri au urcat cu 1,33%.

Cu titlurile bancii a fost realizat si un deal de 720.000 de lei, la pretul de 1,44 lei/actiune, cu 0,21% sub inchiderea de luni.

Banca Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net de 320,4 milioane lei, in crestere cu 40% fata de 2011, iar activele au urcat cu 15%, la 29,5 miliarde de lei. Soldul provizioanelor a avansat cu 27%, la 2,111 miliarde lei.

"Rezultatele Bancii Transilvania sunt pozitive si intregesc un an 2012 mult mai bun decat precedentul. Uitandu-ne, insa, pe rezultatele trimestriale vedem o incetinire a ritmului de crestere. Actiunea Banca Tansilvania a avut pana la momentul publicarii rezultatelor financiare o evolutie constant pozitiva in anticiparea unor rezultate foarte bune, iar confirmarea acestora nu face decat ca anumiti investitori sa marcheze din profituri. O consolidare in jurul preturilor actuale pare cel mai probabil scenariu in urmatoarea perioada", a afirmat brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 475.000 de lei, valoare cu 42% sub rulajul de luni, de 816.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, revenind usor dupa scaderile inregistrate la deschidere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri