Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,26%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o noua zi in crestere semnificativa, scrie Mediafax. BRD a fost insa cea mai tranzactionata actiune, cotatia bancii fiind in cadere cu 3,2% dupa rezultatele foarte slabe anuntate miercuri.
BRD-Groupe Societe Generale a anutat miercuri dimineata ca a inregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei, dupa cresterea costului riscului cu 61,6%, la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor.

Actiunile BRD si titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 3,4 milioane lei si, respectiv, de 3 milioane lei. Aproape jumatate din rulajul Bancii Transilvania a fost asigurata de doua deal-uri, in valoare de 1,4 milioane lei.


La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau doar actiunile emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"In acest moment piata traverseaza o perioada cu miscari laterale si cu usoare marcari de profituri. Dupa cresteri de aproape 18% pe indicele BET in aproximativ o luna, urmate de corectii de pana la 5%, investitorii au intrat intr-o stare de asteptare. Astfel, cei mai multi investitori nu sunt dispusi sa marcheze profitul, acolo unde acesta exista, dar nici sa continue sa cumpere pentru ca piata a crescut destul de mult. Mai exista episoade care ii determina pe investitori sa aleaga o anumita directie, dar acestea sunt concentrate pe un numar restrans de companii si nu antreneaza intreaga piata, a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Bokerul crede ca apropierea AGA ar putea fi unul dintre motivele pentru care volatilitatea si rulajele sunt reduse in aceasta perioada, iar piata s-ar putea anima dupa anuntarea propunerilor de dividende.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,31%, iar indicele BET-XT a coborat cu 0,32%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,24%.

La inchiderea pietei principale, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, era in scadere nesemnificativa, cu 0,08%.

Indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cea mai vizibila variatie, avansand cu 1,85%. Evolutia indicelui BET-NG a continuat sa fie sustinuta de titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat cu 6,22%, la 0,0581 lei.

Actiunile companiei au consemnat al noualea rulaj din piata principala, de doar 249.000 de lei.

Brokerii spun ca cel mai probabil evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare continua sa fie determinata de un interviu acordat Bloomberg saptamana trecuta de catre vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere actiunile Rompetrol Rafinare primite de stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

Pretul de finalul sedintei este cu 67,4% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizarii Rompetrol Rafinare inseamna un plus de 1,032 miliarde lei (233,6 milioane euro). La inchiderea zilei, capitalizarea bursiera a Rompetrol Rafinare era de 2,562 miliarde lei (584,1 milioane euro), fata de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de numai 13,2 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 19% sub rulajul de marti, de 16,2 milioane lei (3,7 milioane euro).


Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 730.000 de lei, valoare cu 54% peste rulajul de 475.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri