Actiunile Rompetrol Rafinare au scazut semnificativ pentru a doua zi consecutiv, cu aproape 8%, intr-o piata in scadere cu 0,33% si unde cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii reduse inca de la deschidere, iar volumele de tranzactionare au fost mici in cazul celor mai multe titluri. La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau doar 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"In momentul in care preturile actiunilor au atins praguri de rezistenta ale ultimilor doi ani, bursa locala a intrat intr-un blocaj, sustinut si de faptul ca pietele internationale se afla intr-o zona de maxim a ultimilor cinci ani. Este indreptatita teoria unor corectii pe termen scurt, ceea ce determina lipsa cumparatorilor, insa pana la confirmarea acesteia vanzatorii nu sunt dispusi sa vanda la actualele preturi. Acest echilibru intre pesimism si optimism face ca sedintele de tranzactionare sa arate static", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Lichiditatea pietei, de doar 11 milioane lei (2,5 milioane euro), a fost cu 38% sub cea de luni, de 17,7 milioane lei (4 milioane euro). Aproape o treime din lichiditate a fost asigurata de deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (1,9 milioane lei), OMV Petrom (910.000 de lei) si BVB (590.000 de lei).

Un rulaj mai redus decat cel de marti a fost inregistrat pe 28 ianuarie, cand transferurile au cumulat numai 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era pe plus cu 0,28%, iar indicele BET-XT era in crestere cu 0,17%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,19% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,36%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,02%.

Scaderea indicelui BET-NG a fost influentata in principal de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scazut semnificativ pentru a doua zi, pe un rulaj de doar 89.000 de lei.

Titlurile companiei au scazut cu 7,93%, la 0,0511 lei, astfel ca reculul din ultimele doua zile a ajuns la 13,24%, ceea ce la nivelul capitalizarii inseamna o corectie de 344 milioane lei (78 milioane euro). La inchiderea sedintei, Rompetrol Rafinare avea o capitalizare de 2,254 miliarde lei (514,1 milioane euro).

Corectia vine, totusi, dupa ce in precedentele doua saptamani actiunile companiei au urcat cu aproape 70%, sustinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea actiunilor pe care statul le detine la Rompetrol Rafinare in urma conversiei unor obligatiuni. In aceasta perioada, capitalizarea bursiera a Rompetrol Rafinare a urcat cu 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro), de la 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Cresterea actiunilor Rompetrol Rafinare a inceput dupa ce vicepresedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca Rompetrol Group vrea sa rascumpere titlurile detinute de stat stat in urma conversiei unor obligatiuni, iar un acord este vizat cat mai repede cu putinta in contextul stabilitatii politice din Romania.

Ulterior, Rompetrol a anuntat vineri ca a incheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile detinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Mediafax ca Rompetrol vrea sa rascumpere 25% din actiunile statului, iar ulterior si restul de 20%. Pachetul de 20% ar putea fi vandut prin licitatie, in functie de cel mai bun pret.

"Informatiile privind o posibila intelegere dintre stat si kazahii de la Rompetrol au indepartat ipoteza unei oferte publice de preluare. In ciuda acestor stiri, pretul actiunilor Rompetrol Rafinare a continuat sa fie volatil, inregistrand chiar o crestere in prima faza. Acest aspect nu este decat o dovada a caracterului speculativ al unor investitori care nu isi bazeaza alegerile pe analiza fundamentala. Desi, in momentul de fata, nu exista o justificare pentru o crestere a pretului actiunilor Rompetrol Rafinare, nu este exclus sa asistam la continuarea unei evolutii surprinzatoare", a mai spus brokerul.

Actiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzactionare pe bursa reprezinta doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, in conditiile in care The Rompetrol Group si alte companii din grup controleaza 54,63% din titluri, iar statul detine 44,69% din actiuni.

Titlurile Fodul Proprietatea (FP) si Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 1,9 milioane lei si, respectiv, de 1,7 milioane lei. Actiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,48%, la 0,581 lei, iar titlurile bancii au stagnat la 1,42 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 530.000 de lei, valoare la jumatate fata de rulajul de luni, de 1 milion de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,8%, sustinute de publicarea rezultatelor unui sondaj privind increderea in economia Germaniei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri