Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,71%, influentata marginal de corectiile inregistrate de bursele externe, intr-o piata unde cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 13,6 milioane lei.
Piata a scazut usor inca din primele minute, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand intr-o mica masura la corectiile de pana la 2% inregistrate de bursele vest-europene. Astfel, punctul minim al zilei atins de indicele general al bursei de la Bucuresti a fost cu 1,1% sub inchiderea de miercuri.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,43%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,55% sub ziua anterioara. Indicele extins BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,89%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a incheiat ziua in scadere cu 0,82%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 1,39% sub inchiderea sedintei precedente.

Actiunile OMV Petrom au scazut cu 0,92%, la 0,443 lei, corectandu-se usor, dupa ce grupul Petrom a anuntat rezultatele financiare inregistrate anul trecut. In sedinta anterioara, unii investitori au ridicat pretul acestor actiuni cu peste 3%, in asteptarea publicarii rezultatelor financiare.

"Rezultatele din ultimul trimestru au fost, oarecum, mixte. Veniturile operationale pe fiecare segment au fost foarte bune (fie in linie sau chiar peste asteptari), ceea ce confirma viziunea noastra pozitiva asupra Petrom si ar trebui sa fie pe placul pietei; totusi, unele cheltuieli nerecurente neasteptate (one off) au afectat castigurile raportate. Avem in continuare o recomandare de BUY (cumpara -n.r.) pentru Petrom si continuam sa vedem actiunea ca una dintre cele mai atractive din «universul» nostru de petrol si gaze", afirma intr-un raport al casei cehe de brokeraj Wood&Company, care tranzactioneaza si pe bursa de la Bucuresti.

Grupul Petrom a anuntat joi dimineata ca anul trecut a inregistrat un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), in crestere cu 5%, iar vanzarile au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), in principal datorita evolutiei pozitive a preturilor produselor petroliere, desi cantitatile comercializate au fost mai mici.

In ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a inregistrat un profit net de 1,055 miliarde lei, in crestere cu 26% fata de castigul din perioada similara din 2011, iar vanzarile au urcat cu 11%, la 7,073 miliarde lei.

Corectia usoara consemnata joi de actiunile OMV Petrom a venit pe al treilea rulaj din piata, de aproape 1,2 milioane lei.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 13,6 milioane lei (3,1 milioane euro), valoare cu 10% sub rulajul de miercuri, de 15,1 milioane lei (3,4 milioane euro).

"Poate in preajma alegerilor de la SIF-uri vom mai vedea o revenire a rulajelor, altfel nu prea vad ceva semnificativ. Poate doar daca se anunta maine (vineri - n.r.) ceva pozitiv dupa infatisarea intr-un proces dintre Fondul Proprietatea si Ioana Sfiraiala", a afirmat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood&Company.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 2,9 milioane lei si, respectiv, de 2,8 milioane lei. Cele doua actiuni, impreuna cu titlurile OMV Petrom, au asigurat peste jumatate din rulajul pietei.

La finalul sedintei, titlurile SIF Muntenia erau in crestere cu 0,47%, la 0,86 lei, iar actiunile Fondului Proprietatea erau cu 0,34% sub nivelul de miercuri, fiind cotate la 0,578 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 209.000 de lei, valoare de peste doua ori sub rulajul de miercuri, de 495.000 de lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,8%. Bursele au fost pe rosu inca de la deschiderea sedintei, din cauza temerilor investitorilor ca Rezerva Federala a SUA va reduce programul de achizitii de active financiare in cea mai mare economie a lumii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri