Bursa a crescut cu 0,37%, intr-o piata unde investitorii au fost mai activi la tranzactionare doar in a doua parte a zilei, iar transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, BRD, SIF Oltenia si SIF Transilvania au asigurat 86% din lichiditate, scrie Mediafax.
Piata a continuat sa evolueze intr-un interval ingust si in aceasta saptamana, iar la finalul zilei de vineri indicele general al Bursei a fost cu doar 0,2% peste nivelul de la sfarsitul saptamanii precedente. Indicele general al bursei, BET-C, se plaseaza astfel cu 10% peste nivelul de la finele anului trecut.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni a crescut cu 1,6% in aceasta saptamana, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,26%. Astfel, raportat la nivelul de la sfarsitul anului trecut, BET este pe plus cu 8,16%, iar BET-FI cu 5%.

"Pietele externe sunt la niveluri de evaluare relativ ridicate (indicii S&P si DAX sunt la numai 4,2% si, respectiv, circa 7%, distanta de maximele istorice) si ca atare sunt presate de spectrul unei corectii in saptamanile si lunile urmatoare. Acest lucru este valabil atat pentru piata americana, cat mai ales pentru cele europene, care cu exceptia Germaniei, nu sunt inca sustinute de fundamente certe incurajatoare. In acest context, BVB ar fi la randul sau presata sa se miste sincronizat cu pietele mature. Totusi, cred ca piata locala va rezista destul de bine avand in vedere ca preturile celor mai lichide actiuni raman atractive, asa cum ne-ar demonstra indicatorul randamentul dividendului pentru exercitiul financiar 2012", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

El da, astfel, exemplu randamentele de peste 7% in cazul dividendelor care ar putea fi acordate de Fondul Proprietatea si OMV Petrom, dar si pe cele de peste 10% la SIF-uri si Transgaz.

"Totusi, data fiind actuala perceptie de risc nu vedem posibile in urmatoarele luni nici cresteri semnificative ale cotatiilor peste actualele niveluri", a mai spus analistul.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,62%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,54% peste nivelul de joi. Indicele extins BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,52%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,37%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,83% peste nivelul de joi.

Piata a fost vizibil marcata de absenta celor mai multi investitori de la tranzactionare in prima parte a zilei, cand rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 5 din cele 79 de companii listate.

In a doua parte a zilei, volumele de tranzactionare au inceput sa revina usor, insa la fel ca in precedentele sedinte atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni. La inchiderea sedintei, rulaje de peste 50.000 de lei inregistrau actiunile emise de 15 companii.

Transferuri mai mari de 1 milion de lei au consemnat doar actiunile Fondului Proprietatea (19,2 milioane lei, din care doua deal-uri de 10,4 milioane lei), OMV Petrom (3 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei, din care un deal de 1,2 milioane lei) si SIF Transilvania (1,2 milioane lei, din care un deal de peste 1 milion de lei) si SIF Oltenia (1,1 milioane lei). Cele cinci actiuni au asigurat 86% din lichiditatea pietei, de 29,9 milioane lei (6,8 milioane euro).

Rulajul de vineri a depasit, astfel, de pste doua ori nivelul inregistrat joi, de doar 13,6 milioane lei (3,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,52%, la 0,581 lei, iar actiunile OMV Petrom au incheiat in urcare cu 2,05%, la 0,4521 lei.

Evolutia actiunilor OMV Petrom a venit dupa ce compania a anuntat vineri dimineata ca va explora impreuna cu grupul spaniol Repsol patru perimetre onshore situate in sudul Carpatilor Meridionali si al Carpatilor de Curbura. Contractul incheiat de cele doua companii vizeaza investitii estimate la 50 milioane euro in urmatorii doi ani.

"Evenimentul care ar putea misca cel mai mult piata locala in urmatoarele luni ar fi o eventuala activare a programului de rascumparare de actiuni la Fondul Proprietatea, care este blocat de mai mult timp din cauza unui litigiu. Este clar ca programul de rascumparare va fi cel mai important instrument utilizat de Franklin Templeton pentru a sustine direct cresterea pretului actiunilor FP, fiind de asteptat ca pe termen lung, prin diverse vanzari de participatii, sa fie finantat permanent un astfel de program de achizitii. De asemenea, orice pas concret al Guvernului in vederea respectarii angajamentului cu FMI si UE in ceea ce priveste listarile si privatizarile promise, precum si in privinta reducerii arieratelor, ar sustine profilul de risc de tara si, deci, si cotatiile actiunilor", a afirmat Caruntu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 173.000 de lei, valoare cu 17% sub rulajul de joi, de 209.000 de lei.

La inchiderea pieiei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,8%, fiind sustinute de publicarea unor date peste asteptari privind un indice care reflecta increderea mediului de afaceri in economia Germaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri