Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,3%, intr-o piata unde investitorii au vizat cu precadere actiunile Fondului Proprietatea (FP) si SIF Transilvania (SIF3), astfel ca aceste titluri au asigurat aproape trei sferturi din lichiditate, scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor de la BVB au inregistrat fluctuatii reduse inca de la deschidere, iar atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva titluri. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Investitorii locali au inceput sa intre intr-o perioada de consevare, iar acum se mai fac doar ultime miscari inainte de datele de inregistrare pentru dividende. Pe masura ce incep anunturile propunerilor de dividend, investitorii incep sa se uite catre actiunile cu un randament mai ridicat al dividendelor, sau marcheaza din profiturile inregistrat datorita cresterilor importante ale actiunilor respective si care acum nu mai au perspective favorabile. In aceste conditii, nu este de mirare ca in sedinta de luni, SIF Transilvania a fost una dintre cele mai lichide actiuni, dupa ce vineri conducerea societatii a convocat AGA si a anuntat propunerea pentru dividendul aferent anului anterior", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Actiunile SIF Transilvania au fost printre putinele titluri vizate de investitori inca din primele minute, dupa ce societatea a anuntat vineri seara ca propune actionarilor un dividend brut de 0,175 lei/titlu, usor peste cel acordat anul trecut. Actionarii ar urma sa incaseze, astfel, 90% din profitul record inregistrat anul trecut de SIF Transilvania, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni SIF Transilvania de 9,1 milioane lei, din care un deal de 5 milioane lei. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 0,612 lei, cu 15% sub nivelul de vineri. Totusi, pe piata principala, actiunile SIF Transilvania au incheiat ziua in crestere cu 1,18%, la 0,7285 lei. Raportat la acest pret, randamentul dividendului brut este de 24%.

Investitorii au fost mai activi si la tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea, cu aceste titluri fiind realizate transferuri de 9,8 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei. Tranzactia negociata a fost operata la un pret cu 0,69% peste nivelul de vineri, iar pe piata principala cotatia a crescut cu 0,69%, la 0,585 lei.

Lichiditatea pietei actiunilor, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), este cu 12% sub rulajul de vineri, de 29,9 milioane lei (6,8 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditate a fost sustinuta de actiunile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele BET-XT avansa cu 0,17%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,19% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,51%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 1,24%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 114.000 de lei, valoare cu o treime sub rulajul de vineri, de 173.000 de lei.

"Perioada urmatoare va fi caracterizata de miscari in functie de dividendele anuntate, in detrimentul miscarilor care au fundamente economice. Nu trebuie uitat, insa, ca si miscarile pietelor internationale pot avea efect asupra titlurilor locale. Daca pe pietele internationale vom vedea o continuare a cresterilor, poate chiar o strapungere a zonelor de rezistenta, cred ca si piata locala va avea un raspuns pozitiv. In aceste conditii si daca va exista un interes la cumparare suficient de puternic, nu ar fi exclus ca piata sa inregistreze o evolutie favorabila in comparatie cu cea a anului anterior. In caz contrar, ne putem astepta la intrarea bursei intr-un con de umbra dupa trecerea datelor de inregistrare ale dividendelor", a mai spus Muresian.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 2,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri