Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,24%, intr-o piata unde ordinele de cumparare mai mari plasate de unii investitori pentru actiunile OMV Petrom (SNP) au ridicat pretul acestor titluri cu 2,84%, scrie Mediafax.
Actiunile OMV Petrom au debutat in scadere foarte usoara, insa apoi au inceput sa creasca, sustinute de unele ordine de cumparare plasate la preturi din ce in ce mai ridicate. Punctul maxim de crestere a fost atins in jurul orei 12:15, cand cotatia a fost cu 3,9% peste nivelul de miercuri.

Dupa acest moment, cresterea s-a temperat la sub 3%, iar la ora inchiderea pietei titlurile companiei erau tranzactionate la 0,47 lei, pret cu 2,84% peste inchiderea sedintei precedente. Pachetele de actiuni tranzactionate au fost mici in majoritatea operatiunilor, insa au existat cateva transferuri cu pachete ceva mai ridicate.

Investitorii au tranzactionat in total titluri OMV Petrom de aproape 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), suma reprezentand 20% din lichiditatea pietei actiunilor, de 33,2 milioane lei (7,5 milioane euro).

Inca 24% din rulajul pietei a fost asigurat de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), de 7,8 milioane lei, din care aproape 3,2 milioane lei reprezinta valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost realizata la un pret in imediata apropiere a nivelului de miercuri, iar pe piata principala cotatia a scazut chiar pe finalul zilei cu 1,26%, la 0,6285 lei.

"Interesul la cumparare ramane pentru blue chips, preponderent din partea investitorilor institutionali straini, iar rezultatele OMV Petrom sustin fundamental performanta recenta a pretului actiunii. Incepem sa vedem si interes pentru actiunile mai mici, care sunt la minime multianuale si au potential de revenire, printre acestea numarandu-se Condmag sau Prospectiuni. Interes este si pe toate SIF-urile, pentru ca se tranzactioneaza atat pentru dividend yield (randamentul dividendului - n.r.), cat si pentru discount. Pe aceste doua teme, inca vedem o rotatie in sector a unor portofolii", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost pe plus cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,71% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea a scazut cu 0,44%, in timp ce indicele extins BET-XT a avansat cu 0,37%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,4%.

"Ca si perspectiva pe termen scurt, piata pare sa mai aiba potential de crestere, sustinuta in principal de randamentele inca bune pentru dividende, si exemple avem la SIF-uri si Transgaz. Un alt factor care sustine evolutia pietei este reprezentat de evaluarile inca decente ale unor companii, cum este in cazul OMV Petrom. In general, actiunile romanesti inca par ieftine fata de regiune", a mai spus brokerul.

Rulajul pietei, de 33,2 milioane lei (7,5 milioane euro), a fost cu 17% sub valoarea transferurilor de miercuri, de 40 milioane lei (9,1 milioane euro).

Actiunile Transgaz (TGN) au continuat sa inregistreze un rulaj mai ridicat decat de obicei, pentru a doua zi consecutiv. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 2,1 milioane lei, iar pretul a urcat cu 0,92%, la 220 lei.

Tranzactii mai ridicate au inregistrat si actiunile SIF Oltenia (4,3 milioane lei, din care un deal de 614.000 de lei), BRD (3,7 milioane lei) si SIF Transilvania (3,1 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 132.000 de lei, suma cu mult sub rulajul din ziua precedenta, de 3 milioane lei.

Totusi, peste 85% din lichiditatea de miercuri a fost sustinuta de inregistrarea rezultatelor ofertelor de preluare de la firmele Apromat ARAD (1,2 milioane lei) si ICPV Arad (1,3 milioane lei). Ofertele au fost derulate de firma Astra Rail Industries, detinuta indirect de cetateanul german Thomas Manns.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri