SIF Banat-Crisana (SIF1) vrea sa participe la privatizarea Postei Romane, intr-un consortiu alaturi de alti ofertanti, iar daca va castiga licitatia intentioneaza sa listeze compania la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), informeaza Mediafax.
"Intentia SIF Banat-Crisana de a participa la privatizarea Postei Romane se fundamenteaza pe oportunitatea de a investi intr-un lider pe piata serviciilor postale din Romania, cu mare potential de crestere pe noi segmente (...) Avand in vedere limitarile de angajament ale SIF Banat-Crisana pe acest emitent, cea mai probabila varianta de a aborda acest proiect este constituirea unui consortiu, in care se doreste ca SIF Banat-Crisana sa aiba calitatea de leading partner. In eventualitatea in care se va realiza preluarea societatii, SIF Banat-Crisana intentioneaza sa propuna partenerilor, precum si celorlalti actionari (statul roman si Fondul Proprietatea) listarea ulterioara a societatii la BVB", se arata intr-un program de activitate propus de conducerea SIF Banat-Crisana actionarilor si semnat de presedintele CA si directorul general, Dragos George Bilteanu.

Bilteanu este pe cale sa devina cel mai puternic sef de SIF din piata de capital romaneasca, dupa ce a preluat conducerea SIF1 la sfarsitul lui 2012, iar in urma cu o luna a anuntat ca este interesat sa cumpere si compania care administreaza SIF Muntenia.

Participarea SIF Banat-Crisana la privatizarea Postei este argumentata cu avantajele competitive si potentialul semnificativ de crestere pe care compania le are.

Privatizarea Postei Romane va fi realizata prin majorare de capital social cu aport de privat in numerar, astfel incat noul sau noii investitori sa detina 51% din actiunile companiei. Ofertele pentru privatizarea Postei Romane vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesati urmand sa faca dovada ca dispun de resurse financiare pentru un aport de capital in numerar de minim 150 milioane de euro.

La privatizare pot participa doar firme, individual sau in consortiu, care indeplinesc mai multe criterii de precalificare.

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.

Anterior, compania de stat ungureasca Magyar Posta isi aratase interesul pentru Posta Romana, insa sefii acesteia au anuntat ca se retrag dupa ce au examinat conditiile prevazute pentru privatizare.

Pentru etapa a doua a procesului de selectie, ofertantii precalificati vor depune dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 5.000 de euro, documentele de participare, precum si instructiunile comunicate ulterior ofertantilor precalificati si ofertele finale ferme.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, declara in luna februarie ca peste 10 investitori s-au aratat interesati de privatizarea Postei.

Compania este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. In 2011, cifra de afaceri a Postei a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfarsitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati scazuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

SIF Banat-Crisana a incheiat luna februarie cu un activ net de 1,403 miliarde lei, in crestere cu 6,5% fata de nivelul de anul trecut.

Presedintele CA si directorul general al SIF Banat-Crisana, Dragos George Bilteanu, detine concertat cu Romenergo si inca doi actionari un pachet de actiuni reprezentand 4,56% din titlurile societatii de investitii financiare.

Un actionar important al SIF Banat-Crisana este omul de afaceri sibian Ioan-Alin Tatu, care detine 5% din actiuni.


Sursa foto: Posta Romana

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri