Compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica (TEL) ar putea distribui dividende de 29,6 milioane lei (6,7 milioane euro), suma de aproape trei ori mai mica decat cea acordata anul trecut, ca urmare a scaderii profitului de peste trei ori, scrie Mediafax.

Dividendul brut propus de Directoratul companiei, de 0,404 lei/actiune, este de 2,7 ori sub cel distribuit anul trecut, de 1,1 lei/actiune. Dividendele distribuite in 2012, de 80,6 milioane lei (18,4 milioane euro), au fost de peste noua ori mai mari comparativ cu anul anterior.

Suma propusa in acest an pentru a fi acordata ca dividende reprezinta aproape 86% din profitul inregistrat de companie anul trecut, de 34,5 milioane lei (7,7 milioane euro).

Profitul a scazut anul trecut de peste trei ori, de la aproape 110 milioane lei in exercitiul financiar anterior, reise din datele care vor fi discutate de actionari intr-o AGA convocata pentru 29 aprilie.

Castigul prezentat in situatiile financiare care urmeaza sa fie votate de actionari in AGA este cu 28% peste profitul preliminat anuntat de companie la mijlocul lunii februarie, de 27 milioane lei (6 milioane euro).

Raportat la cel mai recent pret de la Bursa al actiunilor Transelectrica, de 13,75 lei/titlu, randamentul dividendului brut propus pentru acest an este de 2,9%.

Dividendele ar urma sa fie platite incepand cu data de 26 iunie.

Veniturile Transelectrica au scazut anul trecut cu 11,6%, de la 3,131 miliarde lei la 2,767 miliarde lei (621,1 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare ale companiei.

Compania este controlata de stat, care prin Ministerul Economiei detine 58,69% din actiuni. Fondul Proprietatea (FP) are 13,5% din titluri, iar SIF Oltenia (SIF5) detine 6,35%.

Transelectrica si Transgaz (TGN), companiile care gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale, urmeaza sa fie transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene. Transferul privind administrarea actiunilor detinute de stat este prevazut intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata inca din martie 2012, insa la acea data Guvernul nu hotarase care minister sa preia participatiile.

Actiunile Transelectrica au incheiat sedinta bursiera de luni in crestere cu 2,46%, la 13,75 lei. La aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 1,008 miliarde lei (228,3 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Transelectrica trece pe pierdere in 2017 si nu mai acorda dividende