Un grup de senatori au initiat un proiect de lege care prevede desfiintarea pietei Rasdaq si asigura actionarilor dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare vor transfera companiile, sau daca le vor delista.
Proiectul este semnat de 28 de senatori din PSD, PDL, PNL, UDMR, PP-DD si UNPR si a fost inregistrat saptamana trecuta la Senat, scrie Mediafax.

In expunerea de motive a initiativei legislative se spune ca proiectul de act normativ a fost supus consultarilor publice timp de 30 de zile pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

La mijlocul lunii noiembrie CNVM a supus dezbaterii publice un proiect de act cu caracter normativ care prevedea ca firmele de pe Rasdaq sa fie mutate pe una din pietele reglementate sau un sistem alternativ de tranzactionare, in caz contrar urmand sa fie transferate automat pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti. Prevederile proiectului respectiv sunt foarte apropiate de cele cuprinse in proiectul inaintat de grupul de senatori.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat la mijlocul lunii februarie ca va transmite catre Ministerul Finantelor Publice o propunere de proiect legislativ pentru restructurarea pietei Rasdaq, care asigura actionarilor firmelor de pe Rasdaq dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare se vor muta.

Propunerea de proiect legislativ a fost transmisa catre Ministerul Finantelor Publice, avand in vedere ca CNVM nu are dreptul de a promova proiecte legislative.

"Avand in vedere solicitarile transmise de Comisia Europeana ca autoritatile romane sa furnizeze informatii concrete cu privire la clasificarea pietei Rasdaq sau eventuale modificari ale statutului acestei piete si sa transmita un calendar pentru adoptarea acestor modificari, propunem solutionarea acestei situatii printr-un proiect de lege care sa cuprinsa masuri urgente in sensul conformarii cu prevederile Directivei 2004/39/CE privind pietele de instrumente financiare. Importanta initierii acestui proiect de lege reiese si din atentionarea Guvernului Romaniei - Ministerul Afacerilor Europene cu privire la faptul ca lipsa unui raspuns clar si la obiect la solicitarile Comisiei Europene va declasa o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiei Romaniei ca stat membru de conformare la prevederile europene incidente", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege prezentat de grupul de senatori.

Potrivit proiectului, in termen de 45 de zile de la intrarea legii in vigoare, Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa intocmeasca o lista cu firmele care indeplinesc conditiile pentru cotarea pe piata reglementata. Daca BVB nu va dispune de toate informatiile necesare privind unele dintre firme, in cel mult 5 zile de la intrarea legii in vigoare va solicita detalii suplimentare de la societatile respective sau de la Depozitarul Central. Informatiile trebuie transmise Bursei in maxim 5 zile de la primirea notificarii.

Ulterior, Bursa va transmite lista catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, iar in cel mult zece zile institutia va publica pe site-ul sau lista respectiva si va anunta firmele ca se pot transfera pe piata reglementata.

Urmatoarea etapa prevede ca in cel mult patru luni firmele sa convoace AGA pentru a consulta actionarii cu privire la transferul pe o piata reglementata, pe un sistem alternativ de tranzactionare sau daca societatea se va delista.

"In situatia in care adunarea generala a actionarilor nu aproba initierea demersurilor pentru admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata autorizata de CNVM, ci tranzactionarea pe un sistem alternativ de tranzactionare sau retragerea de la tranzactionare a actiunilor, actionarii care nu au votat in favoarea hotararii adunarii generale a actionarilor au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate", se arata in proiectul legislativ.

Firma va trebui sa convoace o noua AGA, in termen de trei luni, pentru anuntarea pretului la care vor fi rascumparate actiunile. Pretul va fi stabilit in baza unui raport intocmit de un evaluator independent inregistrat la CNVM. Actionarii care nu au votat in favoarea deciziei AGA, au dreptul sa solicite rascumpararea titlurilor detinute in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial, iar actiunile vor fi platite in maximum 45 de zile de la primirea cererii respective de catre firma.

In cazul in care actionarii vor aproba transferul pe o piata reglemenatata, firma va transmite la CNVM spre aprobare un prospect de admitere la tranzactionare in cel mult trei luni.

Proiectul legislativ prevede, totodata, ca in termen de 45 de zile Bursa sa intocmeasca si sa transmita catre CNVM si o lista cu firmele care nu indeplinesc criteriile pentru transferul pe o piata reglementata. Comisia va publica si notifica aceste firme ca trebuie sa convoace actionarii pentru alegerea unui sistem alternativ de tranzactionare sau pentru delistare. AGA trebuie convocata in cel mult patru luni.

In cazul in care timp de un an actionarii nu vor lua nicio decizie in ceea ce priveste mutarea de pe Rasdaq, firma va trece automat pe un sistem alternativ de tranzactionare care urmeaza sa fie infiintat de BVB, ATS Rasdaq. Si in acest caz, firmele trebuie sa rascumpere actiunile detinute de investitorii care nu sunt de acord cu transferul.

Proiectul de lege vizeaza si firmele ale caror actiuni sunt tranzactionate pe segmentul titlurilor 'Nelistate" de la BVB, iar prevederile se aplica si societatilor aflate in insolventa.

Propunerea legislativa a fost transmisa si Guvernului pentru primirea unui punct de vedere.
Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pentrucare CNVM si Bursa nu au reusit sa gaseasca o solutioneze.

Situatia a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel ca Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq, in 1996. Dupa 2004, CNVM nu a incadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, astfel ca acest segment de tranzactionare nu este incadrat in prezent in niciuna din cele doua tipuri de piete.

Clarificarea statutului pietei Rasdaq a dus in acest an la o disputa intre Bursa de Valori Bucuresti si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), dupa ce asociatia a anuntat ca Bursa a transmis catre CNVM o solicitare pentru calificarea/autorizarea pietei Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare si a cerut publicarea informatiile respective.

Pe piata Rasdaq sunt listate 1.072 de societati, cu o capitalizare totala de 9,339 miliarde lei (2,115 miliarde euro). In ultimii sase ani, aproape jumatate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numarul acestora coborand de la 2.019 in anul 2007, cand bursa atingea maxime istorice.

In ultimii ani, rulajele au scazut continuu, iar tranzactiile de anul trecut abia au insumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai putin fata de 2011, cand operatiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel inregistrat in 2007, cand a fost un varf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piata reglementata a BVB sunt listate in prezent actiuni emise de 80 de companii, cu o capitalizare totala de 102,526 miliarde lei (22,23 miliarde euro), iar la categoria titlurilor "Nelistate" sunt 25 de firme. Rulajele au scazut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri