Indicele general al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a incheiat ziua in crestere cu 1,03%, sustinut de evolutia inregistrata de actiunile Fondului Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), BRD (BRD) si OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), scrie Mediafax.
Actiunile Bancii Transilvania si BRD au urcat cu aproximativ 1,5% inca de la deschidere, cand au fost realizate transferuri cu volume mai ridicate decat in ultimele sedinte. Preturile au stat pe verde pana la mijlocul sedintei. In a doua parte a zilei, cresterea actiunilor Bancii Transilvania a incetinit la 0,6%, iar titlurile BRD au scazut nesemnificativ sub nivelul de luni, iar volumele de tranzactionare au fost reduse.

Titlurile BRD au urcat din nou cu peste 1% chiar in ultimele momente ale sedintei.

Astfel, la inchiderea pietei principale, titlurile Bancii Transilvania erau in crestere cu 1,38%, la pretul de 1,47 lei, iar actiunile BRD au fost cotate la 8,99 lei, cu 1,41% peste nivelul de luni. Cele doua actiuni au consemnat rulaje de 3,2 milioane lei si, respectiv, de 2,4 milioane lei.

Unii brokeri cred ca cresterile si volumele ridicate inregistrate de cele doua actiuni in prima parte a zilei au fost determinate de unele ordine de cumparare plasate cel mai probabil de unul sau doi investitori straini.

"Actiunile Bancii Transilvania par sa fi reprezentat si astazi tinta rascumpararilor facute de banca. Presiunea pe cumparare pentru actiunile Bancii Transilvania s-a manifestat pe toata durata sedintei. In acelasi timp, titlurile BRD au s-a resimtit o presiune la vanzare pe seama unui ordin de vanzare mai mare plasat la pretul de 9 lei/actiune, iar o posibilitate este ca unul dintre SIF-uri sa se afle in spatele acestui ordin", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Actiunile Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) au fost si ele printre putinele titluri tranzactionate la preturi in crestere, cu 1,45% si, respectiv, cu 1,52%. Cu actiunile Transgaz au fost realizate 50 de transferuri in valoare cumulata de 1 milion de lei, iar operatiunile cu titlurile OMV Petrom au cumulat 2,1 milioane lei.

In acelasi timp, titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,28%, la 0,631 lei, pe primul rulaj din piata principala, de 6,4 milioane lei.

Avand in vedere ponderile ridicate pe care le au calcul indicilor si faptul ca majoritatea actiunilor de la BVB au incheiat ziua la preturi in scadere, titlurile celor cinci companii mentionate anterior au avut o influenta vizibila in evolutia indicilor bursieri.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 1,27%, iar indicele BET-NG a urcat cu 1,22%. Indicele BET-NG reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Indicele extins BET-XT s-a situat cu 0,57% peste nivelul de luni, iar indicele extins BET-BK a scazut cu numai 0,11%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de actiuni romanesti, iar BET-BK reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, printre care si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,44%. Actiunile a patru din cele cinci SIF-uri au consemnat scaderi cuprinse intre 0,95% si 2,09%, cel mai vizibil recul fiind inregistrat de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1).

"Actiunile SIF Banat-Crisana au inregistrat un parcurs atipic de cel al celorlalte SIF-uri in preajma datei de referinta. Abia miercuri este ultima zi in care se pot cumpara actiuni cu drept de vot in cadrul AGA din 23 aprilie", a afirmat brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,9 milioane lei (8,1 milioane euro), valoare cu 77% peste rulajul de luni, de 20,1 milioane lei (4,5 milioane euro).

Aproape trei sferturi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (12,7 milioane lei, din care doua deal-uri de 6,2 milioane lei), OMV Petrom (5,9 milioane lei, din care doua deal-uri de 3,7 milioane lei), Banca Transilvania (3,3 milioane lei), BRD (2,4 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (2,2 milioane lei).

"Cred ca in apropierea datelor AGA si apoi a datelor de inregistrare vom vedea volume in crestere, in special pe actiunile SIF-urilor. In lipsa unor evenimente externe nefavorabile, dupa datele la care vor avea loc adunarile generale si inainte de datele de inregistrare, cred ca piata ar putea evolua pozitiv si chiar sa revina spre cotatiile maxime din acest an", a mai spus Tihon.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 256.000 de lei, valoare cu putin peste rulajul sedintei precedente, de 249.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%, in timp ce pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri