Aflat in lupta pentru unul din cele sapte locuri din Consiliul de Administratie al SIF Moldova, in prezent cel mai disputat SIF de pe Bursa, Catalin Iancu, presedintele OTP Asset Management, spune ca viitorul board ar trebui sa echilibreze interesul tuturor actionarilor, mai ales in contextul cross-ownership-ului care se contureaza intre actuala conducere si Banca Transilvania.
“Trebuie sa existe o contrapondere la rolul crescut pe care Banca Transilvania il are la SIF Moldova si la acest cross-ownership care se contureaza intre SIF2 si grupul BT. Nu putem lasa acest SIF doar sub controlul Bancii Transilvania si consider ca in Consiliul de Administratie trebuie sa existe un echilibru”, a declarat seful fondurilor OTP.

Costel Ceocea, actualul presedinte SIF Moldova, este membru in consiliul de administratie al Bancii Transilvania, el candidand pentru un nou mandat la alegerile din aprilie.

Horia Ciorcila, presedintele si unul dintre fondatorii Banca Transilvania, precum si Radu Hanga, presedintele BT Asset Management se afla pe lista candidatilor pentru CA-ul SIF Moldova, acestia avand sanse mari sa fie alesi.

Ciorcila: Este o falsa problema a asa-zisilor candidati independenti. Nu m-as duce la SIF Moldova sa lichidez


Horia Ciorcila (foto) spune ca grupul pe care il conduce nu poate sa fie considerat o amenintare pentru SIF Moldova.

“Faptul ca BT ar incepe sa detina o pozitie prea importanta la SIF Moldova este o falsa problema a asa-zisilor candidati independenti. Oricum fiecare candidat este sustinut de un grup de actionari si nimeni nu are mai mult de 5%. Nu vad de ce candidatul X ar trebui sa fie considerat mai independent decat candidatul Y. Eu nu am niciun conflict cu nimeni pe aceasta tema”, a declarat Horia Ciorcila.

Presedintele BT spune va sustine actuala conducere a SIF2.

“Mi se pare interesant proiectul si cred ca Romania ar trebui sa aiba niste fonduri de investitii adevarate. SIF Moldova a dat dovada de transparenta in relatia cu actionarii. Sustin actuala conducere”, mentioneaza Ciorcila.

Ciorcila: Nu sunt de acord cu dividendele enorme


Horia Ciorcila se declara impotriva distribuirii in intregime a sumelor din vanzarile de active, fara reinvestirea macar a unei parti a banilor.

Ma duc la SIF Moldova ca sa construiesc ceva, nu ca sa lichidez. Tocmai datorita acestui fapt nici nu agreez personal ideea acordarii unor dividende enorme pentru ca asta se transforma in 2-3 ani intr-o lichidare programata”, afirma Ciorcila.

Cu doua saptamani in urma, trei actionari ai SIF Moldova au solicitat dividende de 124,6 milioane lei, cu 41% peste cele propuse de Consiliul de Administratie al societatii si reprezentand aproape 91% din profitul net inregistrat anul trecut de SIF2.

Propunerea pentru un dividend mai mare a fost prezentata de Fondul de Pensii Administrat Privat ING si doi actionari persoane fizice: Diana Le Bomin si Mihai Rotaru.

De cealalta parte, presedintele OTP Asset Management spune ca dividendele de 90% din profit nu trebuie sa devina o obisnuinta pe termen lung, dar subliniaza ca anul acesta sustine o asemenea distributie, in conditiile influentei Bancii Transilvania de la SIF Moldova.

“In general companiile care distribuie dividende mari an de an sunt companii care nu cred in viitorul lor. Totusi, in situatia actuala, in care vrem sa generam o contrapondere la infuenta pe care BT o are acolo, probabil ca este mai bine sa fie distribuit 90% din profit. Mai exact, ma refer la faptul ca o pozitie domninanta obtinuta de Banca Transilvania la SIF Moldova, cu banii lasati in companie, nu este o pozitie pe placul celorlalti actionari”, a declarat Catalin Iancu.

SIF-urile au oferit in ultimii ani unele dintre cele mai mari dividende de pe Bursa, randamentele fiind adesea de doua cfire si cu mult peste dobanzile pe care bancile le ofera la depozite.

Daca actionarii SIF Moldova ar aproba dividendul solicitat de fondul de pensii ING, randamentul brut din acest an ar depasi 16% (luand in considerare pretul actiunilor SIF2 din sedinta de miercuri, 27 aprilie).

Cititi in editia de vineri un articol despre planurile pe care seful fondurilor OTP le are pentru SIF Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri