Statul roman urmeaza sa vanda 15% din actiunile Transgaz Medias (TGN) la valori cuprinse intre 171 lei/unitate si 230 lei/lei unitate. Avand in vedere cea mai recenta cotatie de pe Bursa a titlurilor companiei, pretul minim anuntat implica un discount de 20%, in vreme ce pretul maxim este cu 7,7% mai mare decat valoarea din prezent pe care o au actiunile TGN.
Daca pachetul de actiuni va fi vandut la pretul minim, valoarea totala a ofertei va fi de 301,9 mil. lei (68 mil. euro), in vreme ce daca oferta va fi executata la pretul maxim, actiunile ar fi evaluate la 406,1 mil. lei (91,8 mil. euro).

Oferta se va desfasura in perioada 4 aprilie - 16 aprilie, ea urmand sa fie considerata inchisa cu succes daca vor fi subscrise minim 70% din actiunile oferite.


Book deschis pe transa de retail, inchis pe institutionali. Micii investitori nu vor plati mai mult decat fondurile de investitii


Nivelul subscrierilor pe transa de retail va public (open book) de-a lungul ofertei, in vreme ce subscrierile facute de institutionali nu vor fi publicate decat la sfarsitul ofertei.

"Practic avem un book deschis pe transa alocata micilor investitori, similar celui de la Transelectrica de anul trecut, si un book inchis pe transa institutionalilor. Nu exista nicio posibilitate ca investitorii de retail sa ajunga sa plateasca mai mult decat institutionalii, deoarece la finele ofertei va fi stabilit un pret pe transa mare, la care se va aplica un discount de 3-5%, rezultand astfel pretul de oferta pentru transa micilor investitori", a explicat Laurentiu Ciocarlan directorul departamentului de investment banking din cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

Investitorii de retail care subscriu in primele trei zile ale ofertei vor primi un discount de 5% fata de pretul final, in vreme ce jucatorii de retail care subscriu in restul perioadei vor primi un discount de 3%.

Micii investitori care vor sa participe la oferta vor trebui sa subscrie un numar minim de 10 actiuni Transgaz, a caror valoare calculata la pretul maxim este de 2.300 lei. Daca oferta va fi inchis cu succes acestia isi vor primi actiunile si diferenta de bani la finalul SPO-ului.

"La sfarsitul ofertei subscrierile vor fi asezate in ordinea descrescatoare a pretului, iar pretul de oferta va fi acela unde subscrierea este de 150%. In urma stabilirii pretului va avea loc alocarea, unde vor fi mai avantajati investitorii care au subscris mai devreme si au venit cu ordine mai mari. De asemenea,
la final toate ordinele vor fi asezate in ordinea descrescatoare a pretului, si pretul va fi acela unde subscrierea e de 150%, in urma stabilirii pretului va avea loc alocarea, fiind mai avantajati investitorii care au subscris mai devreme si au venit cu ordine mai mari. De asemenea, vom tine cont si de o serie de criterii calitative, precum orizontul investitional de exemplu", a declarat, referindu-se la transa investitorilor institutionali, Bogdan Campianu, director piete de capital Raiffeisen Capital & Investment.

Transa investitorilor de retail va fi divizata in functie de marimea subscrierilor.

Astfel, 8% din tot pachetul scos la vanzare este destinat pentru investitorii de retail care subscriu minim 1.001 actiuni si nu au impusa o limita maxima. In acelasi timp, un pachet de 7% din actiuni este pentru transa investitorilor de retail care subscriu intre 10 si 1.000 de titluri.
Marimea transelor va putea fi ajustata la sfarsitul perioadei de oferta, pentru a preveni o discrepanta excesiva intre nivelul de suprasubscriere al celor trei transe.

Nita: Nu iau in calcul esecul ofertei Transgaz


Prezent la evenimentul de lansare a ofertei secundare de la Transgaz, Constantin Nita, ministrul delegat al Energiei, a declarat ca nu se teme de un eventual esec al SPO-ului.

"Dupa cum este construita oferta nu iau in calcul un esec al acesteia. Oferta este unica prin faptul ca este prima din Romania care se face doar dupa standardele internationale. Un esec ar fi un semnal negativ pentru companie si piata de capital locala insa nu ma astept la asa ceva. In maxim doua zile anuntam si noua componenta a Consiliului de Supraveghere Transgaz precum si managementul profesional stabilit in functie de recomandarile consultantului independent", a declarat Constantin Nita, care a mai adaugat ca privatizarile anuntate pentru acest an raman in grafic, IPO-ul Nuclearelectrica urmand sa aiba loc chiar luna viitoare.

Ultima oferta publica facuta pe Bursa de Valori Bucuresti a avut loc in martie 2012, ea desfasurandu-se la Transelectrica (TEL) si fiind vanduta pentru 165 mil. lei (37,7 mil. euro). Oferta secundara a fost la acel moment incheiata cu succes dupa ce micii investitori au suprasubscris cu 277% transa rezervata lor, in vreme ce pe transa investitorilor institutionali s-a inregistrat o suprasubscriere de 153%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri