Bursa a scazut cu 0,62%, intr-o piata unde actiunile Transgaz au coborat cu 6,3%, in prima zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei, investitorii estimand ca actiunile din oferta vor fi cumparate la un pret mai mic decat in piata si ulterior va fi presiune la vanzare, scrie Mediafax.
Piata a fost pe scadere inca din primele minute, insa cei mai multi investitori nu au intrat la tranzactionare, astfel ca rulajele au continuat sa fie reduse in cazul celor mai multe actiuni.

La inchiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,49%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 2,01% sub ziua anterioara.

Scaderea indicelui BET-NG a fost determinata de actiunile Transgaz, care au coborat cu 6,28%, in prima zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile companiei. Pretul minim din oferta secundara de vanzare, de 171 lei, este cu 19,9% sub cotatia bursiera anterioara lansarii ofertei, de 213,5 lei/actiune. Pretul maxim, de 230 de lei, este cu 7,7% peste cotatia dinaintea ofertei.

"Anticipand un pret mai mic (in oferta - n.r.) decat cel din piata, detinatorii de titluri Transgaz au pus presiune la vanzare, reactia acestora determinand o scadere importanta a pretului. Discountul pe care il primesc investitorii mici fata de pretul la care vor cumpara institutionalii este o premiera in Romania. In aceasta perioada cred ca va exista o tendinta de alocare a lichiditatilor spre oferta Transgaz si chiar vanzari cu scopul de a strange resurse pe care, ulterior, investitorii sa le plaseze spre aceasta oferta", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Corectia titlurilor Transgaz a venit in cadrul unor tranzactii in valoare cumulata de 245.000 de lei, iar pretul a ajuns la 200,1 lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,34%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,4%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,15% sub nivelul de miercuri. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat ziua in crestere cu 0,31%, la pretul de 0,642 lei, si au continuat sa se apropie de cotatiile din prima zi de listare la Bursa, pe 25 ianuarie 2011. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 7 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei.
Pretul de la inchiderea sedintei de joi este cu 1,15% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,8 milioane lei (4 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul sedintei precedente, de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro). Totusi, peste 40% din lichiditatea pietei a fost asigurata de deal-uri cu titluri BRD (3,1 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,9 milioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) si SIF Moldova (995.000 de lei).

"Cred ca apatia din piata este determinata de faptul ca nu s-au adeverit asteptarile pentru scaderi semnificative a pietelor dupa ce acestea au atins maxime istorice (Dow Jones si S&P au depasit valorile maxime istorice atinse in 2007). Asteptarile neconfirmate de scadere mentin acest climat apatic. Probabil ca rezultatele AGA si apropierea datelor de inregistrare vor aduce volatilitate si lichiditate in crestere", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 120.000 de lei, valoare cu 29% peste rulajul de miercuri, de numai 93.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Paris si Londra erau in scadere cu 0,1% si, respectiv, cu 0,7%, in timp ce bursa de la Frankfurt era in stagnare. In acelasi timp, majoritatea pietelor din regiune erau in crestere usoara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri