Constantin Nita, ministrul delegat al Energiei, spune ca nu se teme de un eventual esec al ofertei prin care statul vrea sa vanda pe bursa 15% din actiunile Transgaz Medias (TGN). In acelasi timp, brokerii care intermediaza oferta considera ca in ciuda problemelor din Cipru oferta se va desfasura intr-o fereastra pozitiva pentru piete.
„Dupa cum este construita oferta nu iau in calcul un esec al acesteia. Oferta este unica prin faptul ca este prima din Romania care se face doar dupa standardele internationale. Un esec ar fi un semnal negativ pentru companie si piata de capital locala, insa nu ma astept la acest lucru", a declarat Constantin Nita.

Oferta Transgaz a inceput joi, intervalul de pret pentru subsciriere anuntat de catre Guvern fiind cuprins intre 171 lei/actiune si 230 lei/ actiune. Pretul minim era cu 20% mai mic decat cel pe care actiunile TGN il aveau inaintea anuntului oficial, in vreme ce pretul maxim era cu 7,7% mai mare. Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice pret in acest interval, in vreme ce micii investitori vor putea subscrie doar la pretul maxim, urmand ca dupa finalizarea ofertei acestia sa isi primeasca actiunile la pretul de oferta (cel pe care il vor plati institutionalii), la care se va adauga un discount de 3-5%.

„Am avut o serie de discutii cu potentialii investitori, iar intervalul de pret reflecta in buna masura asteptarile pe care acestia ni le-au sugerat. Personal cred ca avem sanse bune de reusita avand in vedere ca ne aflam intr-o fereastra buna pentru piete, in ciuda problemelor care au mai aparut recent in Cipru. Interes din partea investitorilor institutionali exista in mod clar, insa nu pot spune ca ne vom concentra mai mult pe cei locali sau cei straini”, a declarat Bogdan Campianu, director piete de capital Raiffeisen Capital & Investment.

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 10,6% in 2013, insa in ultima luna ritmul de crestere s-a temperat, BET-C, indicele care urmareste evolutia intregii piete, fiind in urcare cu doar 1% in acest interval.

Potrivit unui raport publicat ieri de analistii Erste Bank, piata romaneasca este asteptata sa inregistreze evolutii pozitie in prima parte din acest trimestru, urmand ca dupa datele ex-divident indicii sa treaca pe teritoriu negativ.

Pe plan extern, bursele europene au avut un trend similar celui inregistrat si in Romania. In Marea Britanie, de exemplu, indicele FTSE 100 a crescut cu 8.8% de la inceputul anului, in vreme ce in ultima luna aprecierea a fost de 1,1%.

Incetinirea cresterii pietelor vine si in contextul in care Ciprul a fost recent salvat de la un default, dupa ce a ajuns la un acord cu institutiile europene pentru acordarea unui pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro, in schimbul restructurarii sectorului bancar si implementarii unot masuri de austeritate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri