Statul roman a reusit sa inchida cu succes cea mai mare oferta publica de actiuni facuta vreodata pe Bursa de la Bucuresti,15% din Transgaz fiind vandut pentru 315 mil. lei (72 mil. euro). Brokerii care au intermediat oferta spun ca dupa ce Polonia a terminat privatizarile, Romania ar putea sa ii ia locul. Pana insa la indeplinirea acestui vis, piata de capital romaneasca mai are mult de lucrat, in conditiile in care momentan pana si ungurii au tranzactii de sase ori mai mari.
Investitorii institutionali au platit 179 lei pentru o actiune Transgaz (TGN), cu 9,1% mai putin decat in sedinta bursiera de marti, cu 16,1% mai putin decat pretul de pe bursa inaintea inceperii ofertei si cu 6,7% mai putin fata de pretul de IPO al companiei (stabilit in 2007).

Investitorii de retail din transa mica, care au subscris in primele 4 zile de oferta, vor plati un pret de 170,05 lei pe actiune, reprezentand un discount de 5% din pretul de oferta, in timp ce investitorii de retail din transa mica care au subscris incepand cu a 5-a zi de oferta, vor plati 173,63 lei pe actiune, reprezentand un discount de 3% din pretul de oferta.

Oferta publica secundara de la Transgaz a fost intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Co. Cele trei firme vor incasa 2,13 mil.euro pentru intermedierea ofertei (2,97% din valoarea actiunilor vandute). Firma de avocatura Schoenherr si Asociatii a furnizat serviciile juridice pentru consortiu.

“Pretul a fost in linia asteptarilor. Este putin mai jos fata de IPO pentru ca totusi compania vine acum dupa criza financiara si implica in continuare anumite riscuri de reglementare care ii pot reduce profitabilitatea. Este un succes semnificativ in special pentru ca va mentine un bioritm bun pentru viitoarele listari, in special cea a Romgaz, care de departe va fi cea mai importanta de pe BVB”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Per total, micii investitori romani au subscris aproape 300% din actiunile care le-au fost oferite. Brokerii care au intermediat SPO-ul nu au anuntat oficial nivelul subscrierilor facute de institutionali, mentionand doar ca transa acestora “a fost suprasubscrisa semnificativ”.

„Prin aceasta oferta, Guvernul a transmis un mesaj puternic investitorilor locali si straini ca investitiile in companiile romanesti de stat pot fi atractive. Acesta este cel mai bun mod de a reaprinde interesul investitorilor si a revitaliza programul de privatizari si poate deschide calea pentru viitoare oferte de succes”, a declarat Dana Mirela Ionescu, presedintele si directorul general Raiffeisen Capital & Investment.

„Polonia a terminat privatizarile. A venit randul Romaniei sa devina urmatoarea poveste de succes”


James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu trezoreria, spune ca Romania ar putea sa ia locul Poloniei in urmatorii ani daca ofertele de acest gen vor continua.

Acum, cand Polonia a finalizat privatizarea activelor sale, Romania are toate premisele sa devina urmatoarea poveste de succes in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital. Tocmai de aceea succesul ofertei este un pas important in acest sens”, mentioneaza Stewart.

Desi un succes important, oferta Transgaz nu va fi in masura sa aduca un adevarat val de investitori straini pe piata romaneasca, subliniaza insa Mihai Caruntu.

“Pentru atragerea strainilor este nevoie de mult mai mult. Este nevoie in primul rand de companii noi in piata care sa creasca lichiditatea. Tocmai din cauza riscului de tara si a dimensiunii mici a bursei locale investitorii din afara cer discounturi semnificative in aceste oferte”, spune analistul BCR.

BVB a inregistrat in martie o lichiditate medie zilnica de 4,4 milioane euro (neluand in calcul deal-urile). Pentru comparatie, pe Bursa din Budapesta rulajele au fost de circa sase ori mai mari (27 mil euro/zi), in vreme ce bulgarii au avut rulaje la jumatate fata de piata romaneasca.

“Nuclearelectrica va fi mult mai greu de vandut decat Transgaz”


La scurt timp dupa inchiderea ofertei Transgaz, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a declarat ca statul isi va continua programul de privatizari, Nuclearelectrica urmand sa fie adusa pe Bursa luna viitoare.

"Este pentru prima data in ultimii ani cand ne respectam angajamentele internationale. In aprilie am promis ca listam Transgaz si am listat. In mai am promis ca vom lista Nuclearelectrica si o vom lista", a mentionat el.

Statul roman vrea sa vanda 10% din Nuclearelectrica, pachet de actiuni care valoreaza 666 milioane lei (152 milioane euro), potrivit evaluarii Fondul Proprietatea, actionar al producatorului de energie electrica.

“Nuclearelectrica va fi mult mai greu de vandut decat Transgaz sau Transelectrica. Marimea ofertei nu este o problema, in prezent sunt bani foarte multi in pietele de capital. Problema ar putea fi ca acestia vor cere un discount mai mare avand in vedere ca 50% din energia produsa de Nuclearelectrica este vanduta la un pret redus, reglementat de ANRE, iar cealalta jumatate este vanduta la preturi din ce in ce mai mici pe OPCOM. Liberalizarea mai rapida a pietei de energie ar fi in avantajul companiei”, este de parere Caruntu.

Dificultatea vanzari ofertei Nuclearelectrica a fost evidentiata si anul trecut cand statul roman s-a chinuit sa gaseasca o casa de brokeraj care sa vrea sa intermedieze IPO-ul. In aprilie - mai 2012 a avut loc prima incercare de angajare a unui intermediar insa nicio firma nu s-a aratat interesata. Procesul a fost reluat in septembrie, consortiul format din Swiss Capital si BT Securities fiind in cele din urma ales sa intermedieze oferta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri