Inaintea adunarii actionarilor de la sfarsitul acestei saptamani, Lucian Anghel (foto), presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB), afirma ca nu se teme de o eventuala revocare a board-ului din care face parte, ca reactie a actionarilor la recentele dispute interne. In schimb, Anghel spune ca restructurarea grupului - motivul oficial pentru care fostul CEO a fost demis - si aducerea in piata a unor noi companii raman prioritatile majore.
Wall-Street.ro: Va temeti ca veti fi revocat din functie, alaturi de restul Consiliului BVB, la AGA de la sfarsitul acestei saptamani?

Lucian Anghel: Pe ordinea de zi a AGA nu exista niciun punct care sa specifice acest lucru, asa ca nu am emotii in privinta unei eventuale revocari, chiar daca, teoretic, actionarii pot cere ad-hoc acest lucru. Daca ne uitam insa la ultimul an de mandat al actualului consiliu vom vedea ca am avut o situatie dificila, cu patru schimbari de guverne si trei schimbari de premieri. In ciuda acestui fapt s-au inregistrat niste plusuri, precum finalizarea ofertei Transelectrica, a ofertei de obligatiuni GDF, infiintarea primului ETF, aducerea primului emitent roman pe ATS, precum si finalizarea ofertei Transgaz, evenimente la care si actualul consiliu a avut o contributie.

WS: Dar o buna parte din aceste evenimente au avut loc si in timpul mandatului CEO-ului Victor Cionga, care in schimb a fost demis si pentru ca nu ar fi facut indeajuns de multe lucruri.


LA: Incheierea mandatului fostului director apartine trecutului si nu as vrea sa vorbesc despre aceasta. Comunicatul cu privire la motivele demiterii este public (n.red. procesul de restructurare al BVB nu a inregistrat un progres suficient de rapid).

“Noul director, in mai putin de 6 luni. Nu vom mai astepta ca in 2012”


WS: Cand vom avea un nou director al Bursei? Va numi boardul o persoana sau veti apela din nou la serviciile domnului Furnica (headhunter-ul care l-a recrutat anul trecut pe Victor Cionga) ?


LA: Procesul de selectie a fost demarat instant dupa decizia de a inceta colaborarea cu Victor Cionga. Exista un contract inca in vigoare cu cel care a recrutat fostul director si care se va ocupa si de aceasta data de recrutare. Nu as vrea sa generez asteptari in privinta termenului pana la care vom avea un nou director general, insa pot spune ca in orice caz vorbim de o perioada mult mai scurta decat cea de circa 6 luni de data trecuta. Consiliul de Administratie al BVB va face tot posibilul pentru a gasi un nou director general intr-o perioada cat mai scurta.

WS: Puteti colabora in continuare cu ceilalti administratori ai bursei? Este divizat actualul Consiliu?

LA: Nu, nu este un consiliu divizat. Este un consiliu de la care nimeni nu trebuie sa se astepte sa ia decizii doar in unanimitate. As mentiona doar ca atunci cand ajungi in Consiliu ar trebui sa constientizezi ca trebuie sa protejezi interesele tuturor actionarilor, nu doar ale grupului care te-a propus si sustinut.

“Mizam pe reorganizarea grupului. Sunt anumite functii care nu au sens”


WS: Grigore Chis, reprezentantul Broker Cluj - unul dintre dintre actionarii BVB, a criticat dur saptamana trecuta conducerea Bursei si felul in care sunt organizate companiile din grup…


LA: Parerea dansului despre situatia absurda din cadrul unor companii din grup, care au un numar de administratori aproape cat cel al angajatilor, este corecta si sunt absolut de acord ca lucrurile trebuie schimbate in interiorul grupului BVB. Din acest motiv vom si prezenta in urmatoarea AGA un plan de reorganizare al grupului, care speram sa obtina ok-ul actionarilor. Pana sa ajungem sa si punem in aplicare reorganizarea va mai dura un timp pentru ca avem nevoie si de anumite aprobari din partea institutiei de reglementare.

In orice caz, sunt anumite functii care nu au sens, sau care sunt duplicate in toate companiile din BVB. Departamentul de IT este un exemplu, care ar trebui sa fie unic pentru tot grupul.

WS: Tot Broker a propus si introducerea conducerii dualiste. Sustineti acest demers?

LA: Sunt total de acord. Cred cu tarie ca este un sistem eficient si care si-a dovedit viabilitatea in Romania in alte instutii financiare mult mai mari.

WS: Cum vedeti propunerea unor actionari privind reducerea comisioanelor aplicate brokerilor cu 16%, in detrimentul comisioanelor fixe propuse de Consiliul BVB?


LA: Aceasta reducere ar diminua veniturile BVB deoarece cresterea nu va putea sa compenseze integral reducerea de venituri. Cred ca propunerea Consiliului este mai buna pentru a incuraja brokerii activi si lichiditatea pe termen lung.

“N-am niciun dubiu ca oferta Romgaz se va putea realiza. IPO-ul va fi printre cele mai importante din ECE anul acesta”


WS: Cate companii noi vom avea pe Bursa la sfarsitul acestui an?

LA: Noi suntem pregatiti pentru orice oferta. Pe langa cele anuntate de stat (n.red. Nuclearelectrica, Romgaz, CE Oltenia) eu cred si am speranta ca pana in decembrie 2013 vom avea si o companie privata care sa atraga bani de pe bursa.

Vreau sa subliniez insa ca oferta Romgaz este unul dintre cele mai importante deal-uri care se pot face in Europa Centrala si de Est anul acesta. Nu am niciun dubiu ca tranzactia Romgaz se va putea face in piata locala si ma bucur in special ca nu au mai existat discutii despre listari duble in cazul companiilor de stat.

Succesul ofertei Transgaz a aratat ca exista cerere si pe plan local si pot fi adusi investitori straini si in Romania. A fost o oferta ferma de 100 mil euro; sunt putine institutii din Romania care pot sa ofere acesti bani pentru finantare.

Dupa astfel de succese este clar ca oricare alta companie privata romaneasca, cu un track record bun, poate sa atraga 15-20 mil. euro fara probleme din piata. De altfel aceasta era pana acum si principala temere a companiilor private cu care am mai discutat despre listare: teama ca nu vor avea acces la bani, ca nu vor putea sa atraga finantare pe bursa atat timp cat lichiditatea este de 5-6 mil. euro pe zi. Exemplele Transelectrica si Transgaz dovedesc insa opusul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri