Bursa a scazut usor, cu 0,89%, pentru a doua zi consecutiv, intr-o piata unde cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS) si SIF Transilvania (SIF3) au asigurat 77% din lichiditate.
Piata de la Bucuresti a deschis ziua in stagnare, insa dupa ora 10:45 a inceput sa scada usor, desi bursele vest-europene au ramas pe crestere, scrie Mediafax.

Deoarece cei mai multi investitori de la BVB au continuat sa adopte pozitii de asteptare, cei care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturile mai jos pentru a-si gasi contraparte, chiar daca ordinele au fost pentru volume reduse.

"Decorelarea pietei locale de cele externe s-a produs inca de la sfarsitul primului trimestru, atunci cand scaderile accentuate de pe plan extern nu s-au reflectat si asupra actiunilor locale. In ultimele saptamani, insa, piata locala a avut mai mult de suferit decat pietele externe recuperand astfel terenul pierdut. Sigur ca adunarile generale ale actionare anuale (majoritatea programate in aceasta perioada - n.r.) impreuna cu rezultatele pe primul trimestru pot fi un factor de influenta asupra volumelor din ce in ce mai mici din ultima perioada, insa, cred ca evolutia incerta a pietelor dezvoltate afecteaza sentimentul investitorilor de pe piata locala", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

Rulaje de peste 10.000 de lei au inregistrat actiunile emise doar de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,96% sub ziua anterioara, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,13% sub nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,98% mai jos decat la finalul zilei precedente.

Totodata, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea si actiunile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,47%.

"Mai mult ca sigur in urmatoarea perioada vom vedea o imbunatatire a volumelor tranzactionate, interesul ramanand ridicat deoarece mai toate actiunile inca sunt purtatoare de dividend. Ma astept la o usoara revenire a pietelor de actiuni pana in datele ex-dividend, dupa care, daca va fi urmat acelasi tipar ca in anii precedenti, cred ca vom vedea unele corectii mai importante incepand cu a doua jumatate a lunii mai", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de numai 18,8 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu 22% sub valoarea actiunilor tranzactionate luni, de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (6 milioane lei), Erste (4,2 milioane lei) si SIF Transilvania (4,2 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,23%, la 0,6585 lei, indepartandu-se usor de maximul istoric atins pe bursa in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011. Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de maximul istoric inca din urma cu doua saptamani, insa nu au reusit sa atinga acest nivel.

Cotatia de marti este cu 2,44% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Actiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 1,25%, la 190,5 lei, cu doua zile inainte de intrarea la tranzactionare a pachetului de 15% din titlurile companiei vandut de stat prin oferta secundara.

Pretul de marti este cu 12% si, respectiv, cu 9,72%, peste preturile la care micii investitori de retail au cumparat actiuni Transgaz in oferta secundara, de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei. In acelasi timp, pretul este cu 6,42% peste cel la care marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat actiunile in oferta, de 179 lei.

Titlurile Erste au avansat cu 3,02%, la 105,6 lei (24,28 euro), urmand evolutia de la Viena, unde pretul a crescut cu 4,22%, la 24,6 euro.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 252.000 de lei, valoare de sase ori sub rulajul de luni, de 1,5 milioane lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene inregistrau cresteri cuprinse intre 1,8% si 2,9%, in timp ce bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri