Fondurile de pensii din Romania isi vor mari in urmatorii cinci ani sumele alocate investitiilor pe burse, ajungand la circa 2 mld. euro. Mai bine de trei sferturi din bani se vor duce insa in companii din afara tari daca pe Bursa de la Bucuresti nu vor fi adusi noi emitenti, afirma Marius Popescu, CEO ING Pensii, cel mai mare fond local de pensii.
“Estimez ca daca situatia din prezent nu se schimba, activele fondurilor de pensii vor ajunge la circa 10 miliarde euro pana in 2018. Din aceasta suma probabil 20% va merge spre investitiile in actiuni (1,5 mld. euro), fata de 12% in momentul de fata. Ca sa facem insa ceva cu acesti bani pe piata romaneasca, avem nevoie de companii private, altfel ne va fi imposibil sa ne diversificam indeajuns de mult portofoliu bazandu-ne doar pe actiuni romanesti”, a declarat Popescu, care este si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Fondurile de pensii locale administreaza active de 2,5 miliarde euro. Marius Popescu spune ca daca acestea ar vrea sa isi construiasca un portofoliu diversificat pe baza componentei indicelui MSCI Europe Index, ar trebui sa apeleze obligatoriu la pietele externe, in Romania doar cererea pentru actiunile din sectorul energetic putand sa fie acoperita complet in urmatorii cinci ani de oferta de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

“Daca lichiditatea si numarul companiilor ramane cel de acum, peste cinci ani fondurile vor investi 75% din banii alocati actiunilor in pietele din Europa si doar 25% in Romania. Solutia este sa avem cateva listari facute de Guvern, tranzactiile pe BVB sa se inmulteasca, companiile private sa inceapa sa se listeze vazand ca sunt cotate la preturi corecte si apoi fondurile de pensii sa poata sa investeasca in Romania”, a declarat seful fondurilor de pensii ING in cadrul CFA Forecast Dinner, eveniment organizat de CFA Romania.

Statul roman urmeaza sa vanda in acest an pe BVB pachete minoritare de actiuni din cadrul Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia. Oferta Romgaz va fi cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti, valoarea acesteia fiind estimata la 1,2 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri