Bursa a crescut cu 0,51%, intr-o piata cu rulaj foarte redus si unde titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 9,22%, dupa ce AGA a decis ca nu vor fi acordate dividende, in timp ce actiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au apropiat din nou de pretul maxim istoric atins in ziua listarii.
Piata a fost pe verde in prima parte a sedintei, revenind usor dupa ce in precedentele doua zile a scazut cumulat cu 1,1%. Totusi, in a doua parte a sedintei, bursa a intrat pe scadere usoara si s-a intors pe verde doar in ultimele minute, scrie Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,69%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,37% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,73%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,32%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 2,36%, fiind influentat vizibil de corectia inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1).

Actiunile SIF Banat-Crisana au coborat cu 9,22%, la 1,053 lei, in urma deciziei AGA prin care societatea nu va distribui dividende din profitul inregistrat anul trecut, pentru prima data de la infiintarea societatii. Corectia a venit pe un rulaj de aproape 313.000 de lei.

Corectii mai vizibile au consemnat si actiunile SIF Moldova (3,26%), SIF Transilvania (2,79%) si SIF Muntenia (2,53%).

La scurt timp dupa ora 13:40, actiunile BRD (BRD) au inregistrat pentru cateva minute o volatilitate ridicata, pe volume foarte mici de tranzactionare, ceea ce i-a determinat pe brokeri sa spuna ca variatiile au fost determinate de introducerea gresita a unui ordin in piata.

In jurul orei 13:40 actiunile bancii au coborat brusc cu peste 11%, la 7,005 lei, in cadrul unei tranzactii de aproape 35.000 de lei. Corectia s-a temperat la fel de rapid la aproximativ 2%. In urmatoarele minute pretul a mai coborat de cateva ori cu circa 4,5%, la aproape 7,5 lei/actiune, tot in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse.

Dupa ora 13:55, actiunile BRD au fost tranzactionate la preturi cu 1% - 2% sub inchiderea de marti. La inchiderea zilei, actiunile BRD s-au plasat cu numai 0,13% sub nivelul de marti.

"Evolutia de astazi a fost una intr-adevar ciudata, avand in vedere variatia extrem de mare pe care a inregistrat-o pretul. Este destul de greu de crezut ca cineva a vandut intentionat pana la un pret atat de redus. Inclin sa cred ca a fost o greseala, altfel fiind foarte greu de gasit motivul pentru care un investitor ar face o astfel de tranzactie. Nu cred ca ar trebui cautata o justificare rationala a acestei variatii, ci pur si simplu o putem interpreta ca fiind o eroare, care de altfel s-a mai intamplat si in cazul altor actiuni", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Cu actiunile BRD au fost realizate doua deal-uri de 1,5 milioane lei, iar tranzactiile de pe piata principala au insumat 481.000 de lei.

La inchiderea pietei principale, rulaje de peste 10.000 de lei inregistrau doar actiunile emise de 22 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Odata cu trecerea datelor de referinta pentru adunarile generale ale actionarilor (data la care investitorii trebuie sa aiba actiuni la o companie pentru a participa la AGA respectiva - n.r.) si suprapunerea acestei perioade cu una de corectii pe pietele internationale, investitorii si-au pierdut interesul pentru actiunile romanesti, cu o singura exceptie, si anume Fondul Proprietatea. Aici, in continuare vedem investitori interesati sa acumuleze pozitii si, totodata, trebuie luat in considerare si programul de rascumparare demarat de Fond. Fondul Proprietatea va ramane in continuare cea mai cautata actiune de pe bursa locala", a afirmat brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 9% sub rulajul de marti, de 18,8 milioane lei (4,3 milioane euro). Aproape jumatate din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, de 7,7 milioane lei.

Titlurile Fondului au crescut cu 0,23%, la 0,66 lei, si s-au apropiat din nou de pretul maxim istoric atins in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011. Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de maximul istoric inca din urma cu doua saptamani, insa nu au reusit sa atinga acest nivel.

Cotatia de miercuri este cu 2,22% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

"Dupa aceasta perioada in care investitorii si-au pierdut interesul pentru piata si am asistat la corectii mai mici sau mai mari, cred ca in apropierea datelor de inregistrare (la care investitorii trebuie sa aiba actiuni la o companie pentru a beneficia de deciziile luate in AGA - n.r.), pe piata vom vedea o crestere a apetitului pentru cumparare si vom asista la reveniri usoare ale preturilor actiunilor. Dupa data de inregistrare vom vedea probabil o corectie semnificativa a preturilor, care va depasi valoarea dividendelor, asa cum am avut parte in ultimiii ani. Incepand cu perioada raportarilor financiare aferente primului trimestru, cred ca investitorii vor repozitiona portofoliile si vom vedea din nou o crestere a interesului in piata", a mai spus Necula.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 123.000 de lei, valoare la jumatatea rulajului de marti, de 252.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,9%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 2,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri