Actionarii Fondului Proprietatea (FP) i-au ales in Comitetul Reprezentantilor pe fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein si pe directorul general al Oracle, Sorin Mindrutescu, conform Mediafax.
Seful Oracle a candidat pentru nou mandat, iar Gitenstein urmeaza sa preia pozitia ramasa vacanta dupa demisia lui Cristian Busu, fost consilier al lui Emil Boc. Mandatul lui Busu urma sa expire pe 29 septembrie.

Gitenstein a fost propus de fondul de investitii Emerging Markets Country Fund, iar Mindrutescu a fost sustinut de Corin Ioan Trandafir, actionar si avocat al mostenitorilor Malaxa si Ausnit, cei mai mari actionari persoane fizice ai FP.

Gitenstein este avocat de profesie si a fost ambasador al SUA la Bucuresti timp de peste trei ani. El si-a incheiat mandatul in luna decembrie a anului trecut si s-a intors in Statele Unite ale Americii.

Comitetul Reprezentantilor este format din cinci membri, iar ceilalti trei in functie sunt reprezentanti ai celor mai mari actionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare actionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, si de Piotr Rymaszewski, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Octava NFI din Polonia.

City of London, al doilea cel mai mare actionar al Fondului, este reprezentat in Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Comitetul Reprezentantilor supravegheaza activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americana Franklin Templeton.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat si solicitarea Franklin Templeton pentru o noua prelungire a mandatului acordat pentru listarea secundara a FP la bursa de la Varsovia, de aceasta data termenul limita fiind stabilit pentru finele anului.

Solicitarea unei noi prelungiri a mandatului pentru listarea pe piata poloneza vine in conditiile in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a definitivat inca reglementarile care sa permita o conexiune intre Depozitarul Central de la Bucuresti si institutia similara de la Varsovia. Ulterior, reglementarile trebuie aprobate si de Banca Nationala a Romaniei.

Listarea secundara era preconizata pana la finele anului trecut, insa termenul limita a fost prelungit in luna noiembrie pana pe 30 iunie.

O alta decizie AGA vizeaza distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/actiune din profitul de anul trecut, cu 5,9% peste cel acordat in 2012. Astfel, Fondul va acorda dividende in valoare cumulata de 562,1 milioane lei.

Propunerea de dividend a fost anuntata de Franklin Templeton inca de la jumatatea lunii februarie, cand au fost prezentate rezultatele financiare preliminate inregistrate anul trecut de Fondul Proprietatea.

Fondul a obtinut anul trecut un profit net de 567 milioane lei, in crestere cu 4,2% fata de rezultatul obtinut in anul precedent, de 543,82 milioane lei.

AGA a aprobat si cresterea remuneratiei brute a membrilor Comitetului Reprezentantilor de la 9.000 de lei la 15.000 de lei si unele modificari la statutul FP, unele dintre acestea fiind propuse de fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului.

Elliott Associates a propus unele modificari astfel incat procedura de inlocuire a administratorului unic sa fie mai clara in momentul in care ii va expira mandatul.

Actionarii au fost de acord cu propunerile inaintate de Elliott, astfel ca mandatul administratorului nu va mai fi reinnoit automat, ci se va organiza AGA cu cel putin sase luni inainte de expirarea mandatului lui Templeton. Mandatul Templeton expira pe 29 septembrie 2014.

Adminstratorul va putea fi revocat doar cu majoritatea voturilor, dintr-o prezenta de minim o patrime din voturi. In prezent, aceasta decizie este adoptata cu voturile a doua treimi din actionarii prezenti la AGA.

Pentru selectia unui nou administrator va fi organizata o licitatie internationala de catre Comitetul Reprezentantilor, care va face selectia.

De asemenea, actionarii au aprobat din nou reducerea capitalului social cu 240,3 milioane de lei, la 13,538 miliarde lei, ca urmare a anularii unor actiuni rascumparate in 2011.

Actionarii au reaprobat si ratificat din nou toate hotararile luate in adunarile generale care au avut loc incepand din 6 septembrie 2010 si pana pe 24 aprilie 2013, inclusiv decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea.

In schimb,actionarii nu au fost de acord cu introducerea votului cumultiv la alegerea Comitetului Reprezentantilor.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproximativ 18% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care are 9,69% din actiunile Fondului.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de miercuri in crestere cu 0,23%, la 0,66 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 9,09 miliarde lei (2,09 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri