Bursa a crescut cu 0,4%, intr-o piata unde actiunile Transgaz au urcat cu 4,23% si, totodata, au consemnat cel mai mare rulaj din ultimii aproape trei ani, in ziua din care investitorii au inceput sa tranzactioneze titlurile cumparate in oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile companiei.
Actiunile Transgaz au deschis ziua in scadere cu peste 1%, insa dupa primele minute de tranzactionare au inceput sa avanseze, pe rulaje in crestere. Astfel, pretul a continuat sa creasca si punctul maxim de crestere a fost atins chiar la finalul sedintei, cand actiunile au fost cotate la 197 lei, cu 4,23% peste inchiderea de joi.

Astfel, actiunile s-au intors la nivelul dinaintea anuntarii preturilor din oferta prin care statul a vandut pachetul de 15% din titlurile companiei, pentru 315 milioane lei (aproximativ 72 milioane euro).

Dupa anuntarea preturilor din oferta, cotatia titlurilor Transgaz a scazut pe bursa cu peste 3%, de la 197 lei la 190 lei. De atunci pretul a fluctuat usor pe bursa in jurul nivelului de 190 lei, o parte dintre investitori anticipand ca cei care au cumparat actiunile in oferta, la preturi sub cele din piata, vor incepe sa isi marcheze profitul si astfel cotatia va scadea.

"Astazi s-a intamplat exact invers decat ceea ce credeau unii investitori. Se pare ca exista inca cerere la acest pret, cumparatorii fiind cei care nu au reusit sa achizitioneze intregul pachet vizat de ei in oferta de vanzare. Pretul este considerat atractiv mai ales ca incorporeaza si dividendul", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Oferta derulata de stat pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz s-a incheiat pe 16 aprilie, insa titlurile respective au intrat la tranzactionare abia vineri, 26 aprilie.

Statul a vandut actiunile Transgaz la preturi de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei, catre micii investitori (7% din oferta), in timp ce marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat titlurile la 179 lei (93% din oferta).

Preturile de pe transa micilor investitori au fost cu 8,85% - 11,14% sub ultima cotatie de joi de la bursa, de 189 lei. Pretul din oferta de vanzare platit de investitorii institutionali este cu 5,6% sub cotatia bursiera de joi.

Volumul de actiuni Transgaz transferate vineri reprezinta 2,8% din pachetul vandut de stat si, totodata, aproape 40% din actiunile de pe transa micilor investitori. In acelasi timp, volumul de vineri reprezinta 0,42% din toate actiunile Transgaz.

Pe piata principala au fost realizate 601 tranzactii cu actiuni Transgaz, in valoare cumulata de 7,6 milioane lei. Totodata, au fost operate trei deal-uri, in suma de 1,8 milioane lei. Toate transferurile cu aceste titluri au cumulat 9,5 milioane lei (2,2 milioane euro), astfel ca actiunile Transgaz au consemnat cel mai ridicat rulaj din ultimii aproape trei ani.

O lichiditate mai mare a fost inregistrata pe 2 iulie 2010, cand au fost transferate doua pachete de actiuni reprezentand cumulat 0,79% din actiunile Transgaz, pentru 20,4 milioane lei.

Cresterea actiunilor Transgaz, de 4,23%, a influentat vizibil evolutia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, indicele inchizand sedinta in urcare cu 1,88%.

Ceilalti indici ai BVB au incheiat de asemenea pe verde, insa variatiile au fost mai mici.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu numai 0,15%, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 0,34%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,4%.

In acelasi timp, titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,83%.

Evolutia indicelui a fost sustinuta in principal de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au crescut cu 3,17%, dupa ce miercuri si joi au coborat cu aproape 13%, in urma deciziei AGA prin care societatea nu va distribui in acest an dividende, pentru prima data de la infiintarea SIF-ului.

"Dupa stirea negativa referitoare la neacordarea de dividende, miercuri si joi a existat un impact emotional din partea investitorilor, acestia lansand numeroase ordine de vanzare. Dupa o scadere consistenta era si cazul sa urmeze o revenire, pretul actiunii nescapand, insa, de o alta posibila presiune de partea vanzatorilor. Intr-o asemenea stare emotionala, orice zvon este tratat de catre investitori sub acelasi impact emotional", a mai spus Murgoci.

Investitorii au tranzactionat in total pe piata actiuni de 30,1 milioane lei (6,9 milioane euro), valoare cu 10% sub rulajul de joi, de 33,5 milioane lei (7,7 milioane euro).

Aproape 90% din lichiditatea de vineri a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (12 milioane lei, din care trei deal-uri de 9,2 milioane lei), Transgaz (9,5 milioane lei) si Banca Transilvania (5,2 milioane lei, din care un deal de 2,5 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,66 lei, pentru a doua zi consecutiv, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au scazut cu 1,35%, la 1,246 lei.

Pe piata Rasdaq, rulajele au revenit la nivelurile reduse, operatiunile cumuland numai 157.000 de lei. Lichiditatea este cu mult sub cea de joi, de 3,2 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri