Bursa de la Bucuresti a incheiat ultima zi din luna aprilie in stagnare, intr-o piata unde cei mai multi investitori nu au intrat la tranzactionare, iar lichiditatea a fost sustinuta de actiunile Fondului Proprietatea (FP), Erste (EBS) si cateva deal-uri.
Indicele general al Bursei, BET-C, a coborat in aprilie cu 3,52%, inregistrand a doua luna consecutiva de scadere, dar raportat la nivelul de la finele anului trecut ramane pe un plus de 5,2%.

In ultima sedinta din aprilie, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a fost axata doar pe cateva actiuni. La finalul zilei, pe piata principala rulaje de peste 10.000 de lei afisau doar actiunile emise de 11 companii.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, au incheiat ziua in stagnare.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1% sub inchiderea de luni.

Totodata, indicele extins BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,34% mai jos decat la finalul zilei precedente.

Indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea, precum si actiunile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,39%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 33,3 milioane lei (7,7 milioane euro), suma cu 19% peste rulajul de luni, de 28,1 milioane lei (6,4 milioane euro).

Peste 90% din lichiditate a fost sustinuta de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (13,6 milioane lei, din care trei deal-uri de 4,8 milioane lei), Erste (6,7 milioane lei), SIF Transilvania (2,4 milioane lei), precum si deal-uri cu titluri OMV Petrom (4,6 milioane lei), SIF Moldova (1,4 milioane lei), BRD (1,1 milioane lei) si Socep (891.000 de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut 0,45%, la 0,66 lei, si s-au indepartat usor de maximului istoric atins pe bursa in ziua listarii. Cotatia de marti este cu 2,22% sub maximul istoric din ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune. Cotatia de la finalul primei sedinte la BVB a fost de 0,6495 lei.

Unii brokeri spun ca investitorii care cumpara acum actiuni Fondul Proprietatea si OMV Petrom iau deciziile in principal pe baza analizelor fundamentale, avand in vedere ca randamendele dividendelor pe care cele doua companii le vor distribui nu mai sunt atat de ridicate.

Actiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 0,78%, la 194,5 lei, dupa ce AGA a aprobat distribuirea de dividende in valoare cumulata de 250,6 milioane lei. Compania va acorda actionarilor un dividend brut de 21,29 lei/actiune, cu 28,5% sub cel distribuit anul trecut, de 29,76 lei/actiune.

Raportat la cel mai recent pret de la bursa, randamentul dividendului brut este de aproape 11%.

"Cred ca efectele ofertei secundare de la Transgaz se vor face simtite in primul rand prin cresterea lichiditatii pe aceasta actiune, iar dividendul aprobat in AGA va face si mai atractiva aceasta actiune", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Pretul de marti este cu 14,4% si 12% peste pregurile la care micii investitori au cumparat actiunile in oferta secundara, de 170,05 lei si, respectiv, de 173,63 lei. In acelasi timp, cotatia de marti este cu 8,66% peste pretul la care marii investitori de retail si investitorii institutionali au cumparat actiunile in oferta, de 179 lei.

"Sper ca listarile promise de stat in programul de privatizari vor putea trezi la viata piata locala, suscitand interesul investitorilor de toate categoriile. Cred ca respectarea programului de privatizari anuntat de stat este singurul aspect care poate evita reeditarea unui drum destul de lipsit de evenimente si lichiditate cum a fost anul trecut. Aceste privatizari pot fi un catalizator al investitorilor pentru bursa locala si pot genera interes atat din partea investitorilor straini, cat si locali", a mai spus Chisu.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 245.000 de lei, valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul de luni, de aproape 100.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene evoluau incert, in timp ce majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri