Actiunile SIF Banat Crisana (SIF1) vor avea de suferit cel putin pe termen scurt, considera analistii Erste Group, care au remarcat politica "ambitioasa" de investitii a noului presedinte Dragos Bilteanu, insa adauga faptul ca titlurile societatii au in prezent cele mai slabe perspective din sector.
Bilteanu a surprins piata saptamana trecuta reusind sa convinga actionarii SIF Banat Crisana (SIF1) sa opreasca distribuirea dividendelor in acest an.
Dintre SIF-uri, analistii Erste recomanda titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4), acestea urmand sa aduca investitorilor cele mai mari randamente din dividende in acest an (25%, respectiv 18%). Sumele distribuite actionarilor de cele doua SIF-uri provin din vanzarea unor pachete strategice, precum cele de la BCR si BRD, politica de administrare pe care austriecii o considera nesustenabila pe termen lung.

“De cealalta parte, strategia adoptata de catre omul de afaceri Dragos Bilteanu, cel mai important actionar al SIF Banat Crisana, de a nu distribui dividende pentru a putea sa finanteze in schimb niste proiecte de investitie foarte ambitioase, va pune presiune pe evaluarea societatii in urmatoarele luni si chiar si pe termen lung. Este asadar destul de probabil ca discountul fata de active al SIF1 sa depaseasca 60% - cel mai mare nivel inregistrat in randul SIF-urilor”, se mentioneaza intr-un raport al Erste.

La sfarsitul lui martie, actiunile SIF 1 se tranzactionau la un discount de 50,1% fata de VAN.

SIF Banat Crisana a anuntat recent ca va infiinta doua holdinguri care vor cuprinde firmele din sectorul imobiliar si cel hotelier la care societatea este actionar majoritar, urmand ca apoi sa le listeze pe Bursa.

De asemenea, SIF1 si-a anuntat intentia de a participa la privatizarea Postei Romane, intr-un consortiu alaturi de alti ofertanti, iar daca va castiga licitatia compania va fi de asemenea listata pe BVB.

Cea mai importanta miscare a lui Bilteanu ramane insa decizia de a prelua controlul SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Daca tranzactia va fi autorizata de Consiliul Concurentei si Autoritatea de Supraveghere Financiara, Biteanu ar putea ajunge cel mai puternic administrator de SIF-uri, cele doua societati avand active de peste jumatate de miliard de euro.

Investitorii mai pesimisti in urmatoarele luni. Optimism precaut in cazul Romaniei


Dupa un inceput bun de an pe bursele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste spun ca sentimentul investitorilor a inceput sa se deterioreze, pietele emergente fiind primele afectate. De asemenea, rezultatele financiare ale companiilor nu mai reprezinta un motor de crestere in regiune, cu exceptia Romaniei.

Recomandam in continuare o suprapondere pe Turcia; Ungaria ramane un joker al ECE, in vreme ce in cazul Romaniei mergem pe un optimism precaut. Polonia o vedem ca pe un pariu speculativ”, mentioneaza austriecii.

Bursa de la Bucuresti este consdierata o piata fragila in comparatie cu alte din Europa, in special din cauza lichiditatii scazute (in medie de 6,3 mil. euro/zi in 2013).

Fondul Proprietatea (FP) este cea mai bine vazuta companie locala de catre Erste, actiunile FP aflandu-se in randul primelor zece recomandari ale Erste pe regiunea ECE.

„Programul de rascumparare a 7,9% din actiunile FP ramane cel mai important motor de crestere pentru Fond pe termen scurt si mediu. Managerul Fondul Proprietatea a confirmat ca programul va fi alimentat din sumele de bani din vanzarile de active. Franklin Templeton a fost supus presiunilor din partea Elliott Associates sa aplice in mod activ noua strategie”, spun analistii bancii austriece.

Greg Konieczny, managerul FP, a subliniat la o AGA de saptamana trecuta ca pana la sfarsitul anului 2013 portofoliul Fondului nu va mai arata la fel, existand "100% sanse" pentru realizarea unor deal-uri.

Sursa grafic: Erste Group

Vrei sa afli mai multe despre companiile listate si bursa romaneasca? Inscrie-te la Forumul Pietei de Capital pe care wall-street.ro il organizeaza pe 9 mai.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri