Bursa de la Bucuresti a inchis in stagnare sedinta de joi, intr-o piata in care cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, lichiditatea fiind sustinuta in proportie de 70% de schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), in suma de 12,4 milioane lei.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a trecut pe crestere la finalul sesiunii, inregistrand un avans de 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,17% peste inchiderea de marti.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,7%. Indicele extins BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a inchis cu 0,2% sub finalul zilei precedente.

Totodata, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea si actiunile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,49%.

Investitorii au realizat transferuri in suma de 17,9 milioane lei (4,1 milioane de euro), reprezentand jumatate din lichiditatea sesiunii precedente, de 33,3 milioane lei (7,7 milioane euro)

Cele mai transferate au fost actiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 12,4 milioane de lei, din care un transfer deal de 1,9 milioane lei. Titlurile au inchis in stagnare, la 0,66 lei.

Actiunile Banca Transilvania au inregistrat al doilea rulaj din piata, cu operatiuni de 1,63 milioane lei, iar ultimul transfer a fost perfectat la 1,26 lei/actiune, in crestere cu 1,12%.

Banca a raportat in sesiunea precedenta rezultatele pentru primul trimestru. Banca Transilvania a obtinut un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), in scadere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce activele totale au crescut cu 2% fata de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.

Totodata, actionarii Bancii Transilvania au aprobat in AGA majorarea capitalului social cu 303,4 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul inregistrat anul trecut, si un nou program de rascumparare de actiuni, vizand 0,9% din titluri.

Actionarii care vor sa beneficieze de actiunile gratuite trebuie sa fie inregistrati in registrul actionarilor la 20 mai. Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 105.000 de lei, valoare de peste doua ori mai redusa decat rulajul de marti, de 245.000 de lei.

Titlurile producatorului de ape minerale Perla Covasnei (PELA) au consemnat cel mai mare rulaj, de 49.000 de lei, iar pretul a scazut cu 39,7%, la 0,603 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene afisau variatii mixte.

In schimb, bursa din Statele Unite a deschis in crestere dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara la un nou minim record, iar numarul cererilor pentru ajutor de somaj a scazut in SUA, luand prin surprindere analistii. Numarul cererilor pentru ajutor de somaj din SUA a scazut neasteptat, la minimul ultimilor cinci ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri