Dupa un an 2011 foarte bun pentru Bursa din Varsovia, in care am concurat pe pozitii de egalitate cu celelalte piete de capital, precum cea din Atena, cu privatizari mari si ample, in prezent, incercam sa prindem din urma atat Bursa din Moscova cat si pe cea din Istanbul, in contextul in care cea elena se afla acum la un nivel mai scazut decat noi in urma crizei, a punctat Wojciech Skowronski, chief specialist Business Network Development, Bursa din Varsovia.
Forumul Pietei de Capital, un eveniment organizat de Wall-Sreet.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Ernst&Young Romania, Sibex, SIF Muntenia, Erste Asset Management, SAI Muntenia Invest, Schoenherr si Asociatii si Sibex.

"Concuram cu aceste piete de capital, insa acestea sunt la un nivel diferit de dezvoltare. Pentru a prinde din urma aceste burse incercam sa aducem cat mai multe IPO-uri similar cu numarul de pe LSE (London Stock Exchange). De altfel, noi am incercat sa dezvoltam cat mai multe IPO-uri, sa incercam sa ajungem cat mai repde la nivelul pietelor internationale. Acum nu mai exista granite, fiecare tara este diferita si furnizeaza produse diferite, trebuie sa gasim ideile bune si sa le dezvoltam", a spus Wojciech Skowronski (foto).

El a adaugat ca, in prezent, pe Bursa din polonia exista foarte multe companii mici, care abia acum iau startul propiu-zis si care vor sa se dezvolte, sa adune capital. "Pe masura ce trece timpul fiecare companie se dezvolta si devine din ce in mai mare. Mentionez avem companii similare precum cele din Romania. Nu sunt diferite. Din pacate insa, nu exista nici o companie romaneasca pe Bursa din Varsovia. Sunt insa companii din Statele Unite, din Canada si pastram, de exemplu, legatura si cu companii din China. Desigur, fiecare companie are propuneri diferite de listare. Aceste companii isi dezvolta produse diferite pe piata noastra".

In opinia sa, Guvernul si companiile de stat nu ar fi putut face fata pe piata daca nu ar fi avut un impuls serios din parte cresterii Produsului Intern Brut (PIB), ceea ce a atras atat investitori individuali, fonduri de investitii si in primul rand investitori straini. "Si acum lucrurile ar fi mult mai simple, daca perioada economica ar fi mult mai buna. Pote da, poate nu. Cert este ca in 2008, cel mai mare ofertant la bursa noastra a reprezentat cea mai mare privatizare din Europa si astfel Polonia a avut ocazia sa concureze cu burse straine", a precizat Wojciech Skowronski.

"Case de brokeraj din intreaga lume se pot conecta direct la bursa noastra si avem foarte multe nume mari din intreaga Europa si America. In prezent, Incercam sa atragem case de brokeraj din Europa Ceentrala si de Est, precum din Romania si Bulgaria. Dorim ca piata noastra sa ofere posibilitatea caselor de brokeraj locale sa investeasca. De asemenea, sunt foarte mult companii mici care vor sa devina companii mari prin listarea pe piata de capital. Intelegem, totodata, faptul ca investitorii trebuie sa primeasca informatii complete despre companii. Pietele nu au fost intotdeauna deschise cu investitorii si vrem sa le reglementam mai bine astfel incat sa punem mai mult accent pe calitate, decat pe cantitate", a conchis reprezentantul Bursei din Polonia.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri