Vanzarile OMV Petrom (SNP) au scazut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4%, la 5,78 miliarde lei (1,31 miliarde euro), iar profitul net s-a redus cu acelasi ritm, la 1,33 miliarde lei (303,2 milioane lei).
Petrom noteaza intr-un comunicat ca profitul net CCA atribuibil actionarilor excluzand elementele speciale a crescut cu 5%, la 1,32 miliarde lei, si ca EBIT CCA fara elementele speciale, de 1,57 miliarde lei, a scazut cu 4%, influentat de campaniile seismice intensive din Marea Neagra.

Gradul de indatorare a continuat sa se imbunatateasca, potrivit Mediafax, la 4% la finele perioadei de raportare, iar productia zilnica a fost stabila, cu activitati de explorare intensificate, atat offshore, cat si onshore.

Vanzarile de gaze au fost mai scazute fata de primul trimestru din 2012, din cauza vremii mai calduroase. In schimb, activitatea de energie a avut o contributie pozitiva in rezultatele Petrom.

Marjele de rafinare s-au imbunatatit, dar volumele vanzarilor din marketing se afla inca sub presiune, conform sursei citate.

"In primul trimestru din 2013 am continuat sa avem o performanta financiara si operationala buna, ce reflecta un nivel in continuare ridicat al pretului titeiului si un mediu macroeconomic local relativ stabil. In E&P, am reusit sa mentinem productia de hidrocarburi stabila si am intensificat activitatile de explorare. Offshore, suntem aproape de finalizarea celui mai mare program seismic din Marea Neagra. Onshore, am semnat un parteneriat cu Repsol pentru a explora impreuna zone de mare adancime din Romania. Performanta G&E reflecta contributia crescuta a unitatilor producatoare de electricitate, dar si mediul de piata mai dificil, caracterizat prin cerere de piata modesta si preturi scazute la electricitate. In R&M, marjele de rafinare s-au imbunatatit si observam semne de revenire in activitatea de retail din Romania", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.



Ea a amintit ca la 22 aprilie actionarii Petrom au aprobat distribuirea de dividende in valoare de 1,58 miliarde lei (360 milioane euro) din profitul de anul trecut si ca Petrom va continua programul de investitii anuale in valoare de peste un miliard de euro.


Pe segmente de activitate, in Explorare si Productie (unde castigul EBIT a fost de 1,41 miliarde lei, fata de 1,7 miliarde lei in primele trei luni din 2012) Petrom noteaza o productie stabila de hidrocarburi, in special datorita activitatilor de reparatii capitale si foraj, costuri de productie exprimate in USD/bep in scadere cu 3% si cea mai mare campanie seismica 3D din Marea Neagra, finalizata in sectorul de mica adancime si in stadiu avansat pentru cei circa 6.000 km patrati din sectorul de mare adancime al blocului Neptun.

"In T1/13, conjunctura pretului titeiului a ramas favorabila, in pofida scaderii cu 5% fata de T1/12, pana la 111,37 USD/bbl, a pretului mediu al titeiului Ural. Pretul mediu realizat la titei a ajuns la 99,37 USD/bbl, cu 1% mai mare decat in T1/12, cand au fost inregistrate pierderi de 159 milioane lei din instrumentele de acoperire a riscului de pret al titeiului, pe cand pentru anul 2013 nu au mai fost contractate astfel de instrumente. EBIT-ul excluzand elementele speciale a scazut cu 17%, comparativ cu T1/12, la 1.417 milioane lei, in special din cauza cheltuielilor de explorare mai ridicate si a volumelor mai mici de vanzari de titei, partial compensate de costurile de productie mai scazute. EBIT-ul raportat se situeaza la acelasi nivel ca EBIT-ul excluzand elementele speciale", se precizeaza in comunicat.

Costurile de productie au scazut cu 3%, in pofida volumelor de productie usor mai scazute.

Fata de trimestrul al patrulea din 2012, EBIT-ul excluzand elementele speciale a crescut cu 7%, ca urmare a costurilor de productie mai scazute si a preturilor mai mari realizate la titei si gaze.

Rezultatul din T4/12 a reflectat efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului de 84 milioane lei.

Pentru sectorul de gaze si energie castigul EBIT a fost de 113 milioane lei, sub cel de 136 milioane lei din ianuarie-martie 2012. Rezultatul reflecta elemente speciale de 42 milioane lei aferente deprecierii contabile a unor active secundare. Vanzarile de gaze au fost mai mici, in linie cu declinul general al pietei, de 5%, in principal ca efect al vremii mai calduroase. Cu centrala de la Brazi, Petrom a acoperit aproximativ 5% din productia de electricitate a Romaniei din intervalul analizat.

In Rafinare si Marketing Petrom a avut rezultate operationale mai bune, marja de rafinare crescand in principal datorita marjelor mai mari la benzina si cotatiilor mai scazute la titei, dar volumul de vanzari din marketing ramane afectat de redresarea economica foarte modesta din regiunea in care activeaza grupul.

Cifrele reprezinta rezultatele consolidate ale grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara.

Compania este detinuta de grupul austriac OMV, iar titlurile Petrom sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: Petrom



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri