Cu randamente care sunt adesea peste dobanda bancara pe un an, iar in cazurile cele mai fericite o depasesc chiar si de trei ori, dividendele acordate de catre companiile romanesti sunt printre cele mai mari din Europa.
6,2% este castigul pe care dividendele producatorului de mase plastice Romcarbon il aduc in acest an investitorilor. Romcarbon se afla pe ultima pozitie in topul primelor zece companii de pe bursa care dau cele mai mari dividende in 2013.

6,4% este dobanda bancara pentru un depozit in lei pe 12 luni la Piraeus Bank. Dobanda oferita de banca cu capital grecesc este cea mai mare din Romania.

Cele mai mari randamente le aduca insa anul acesta dividendele SIF-urilor, care in cazul SIF Translivania (SIF3) ajung la 27,7%. In incercarea de a-si multumi actionarii care fac presiuni pentru schimbarea conducerilor, SIF-urile au obisnuit in ultimii ani sa acorde dividende substantiale, rezultate din vanzarea unor pachete importante de actiuni din portofoliu.

In tarile dezvoltate din Europa, cele mai mari randamente ale dividendelor abia depasesc 10%. Operatorul de telefonie belgian Belgacom se poate lauda cu cele mai bune dividende, acestea aducand investitorilor un castig de 10,7%. Urmeaza un alt operator de telefonie - France Telecom (9,3%) si spaniolii de la Banco Santander (8,3%).

“Cu cat nivelul de risc al tarii este mai mare, cu atat investitorii vor cauta si vor cere yielduri mai bune pentru dividende. Este clar ca din perspectiva riscurilor o investitie intr-o companie din Franta, de exemplu, nu se poate compara cu una intr-o companie din Romania. Vorbim despre costul capitalului si costul de oportunitate. De asemenea, trebuie adaugata si diferenta de valuta, deoarece in majoritatea tarilor dezvoltate randamentele sunt calculate in euro”, spune Florin Ilie, director strategie ING Romania.

O comparatie intre dividendele companiilor din Romania, Polonia si Germania nu face decat sa intareasca spusele lui Ilie. Astfel, cele mai mari dividende ale societatilor din Romania sunt de peste doua ori mai mari decat cele ale companiilor din Germania, in prezent tara cu cea mai sigura economie din Europa.

In acelasi timp, castigurile generate de actiunile poloneze sunt peste cele din Germania, insa totusi mai slabe decat cele ale dividendelor companiilor romanesti.

“In mod normal ar trebui facuta si o comparatie la nivel de sector: companiile de IT din Europa vs companiile de IT din Romania, banci vs banci, etc., insa din pacate lipsa unor astfel de companii listate pe BVB face imposibil acest lucru”, mentioneaza Florin Ilie.

Aproape 30 de companii de pe Bursa de la Bucuresti au anuntat ca vor acorda dividende in acest an. Majoritatea au avut sau vor avea datele ex-dividend (prima zi in care cei care cumpara actiuni nu mai beneficiaza de dividende) in aceasta luna.

Sursa date: Bloomberg, topyields.nl, calcule Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri