Fondul Proprietatea (FP) vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotatie bursiera, si nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.
"Actiunile vor fi vandute in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv catre investitori institutionali internationali si romani calificati in conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislatiei din Romania", potrivit unui anunt transmis, miercuri, Bursei de catre compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiunile OMV Petrom.

Surse din piata de capital au declarat pentru Mediafax ca operatiunea incepe miercuri si se incheie joi.

Intentia actuala este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, insa Fondul isi rezerva dreptul de a creste volumul vanzarii in functie de conditiile de piata, potrivit anuntului.

Pretul si numarul final de actiuni vandute vor fi stabilite in momentul finalizarii procesului de plasament.

Actiunile care nu vor fi vandute prin aceasta operatiune vor fi blocate timp de sase luni, potrivit Fondului Proprietatea.

Operatiunea va fi intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), WOOD&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment.

Actiunile OMV Petrom au inchis sesiunea bursiera de marti la un pret de 0,4442 lei, in scadere cu 2,16%. La aceasta cotatie, pachetul scos la vanzare de FP valoreaza 445 miloane lei.

Intentia Fondului Proprietatea de a vinde actiuni la OMV Petrom vine la aproape sase luni dupa ce BERD a vandut la finele lunii noiembrie un pachet reprezentand 0,4% din actiunile OMV Petrom pentru 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

BERD a vandut atunci actiunile la pretul de 0,37 lei/titlu, cu peste 6% sub cotatia anterioara de la bursa.

Anterior, in luna iulie a anului 2011, statul a incercat sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom, insa operatiunea a esuat, investitorii considerand mari preturile cerute de stat. Statul a vrut sa vanda atunci actiunile la preturi cuprinse intre 0,3708 lei/titlu si 0,46 lei/titlu. Pretul minim a fost cu 3% sub piata. La pretul maxim oferta era evaluata la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la pretul minim statul ar fi incasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Intentia Fondului Proprietatea de vanzare a pachetului de actiuni OMV Petrom vine in conditiile in care Fondul este presat de actionari sa vanda din participatiile pe care le detine.

La inceputul anului trecut, cel mai mare actionar al FP, fondul american de hedging Elliott Associates, a solicitat chiar ca Fondul sa vanda din participatiile detinute, iar banii sa fie distribuiti actionarilor. Propunerea Elliott a fost aprobata de actionarii Fondului Proprietatea in AGA, insa FP inca nu a realizat nicio tranzactie in acest sens.

Ulterior propunerii Elliott, FP a anuntat in luna martie a anului trecut ca ar putea vinde actiunile detinute la Electrica, precum si la companiile din Romania controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participatii evaluate atunci la 527,6 milioane euro. Tranzactiile ar urma sa fie intermediate de Citigroup Global Markets Limited, insa, pana in prezent nu a fost realizata nicio tranzactie.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 25,16 miliarde lei (5,81 miliarde euro), calculata la ultimul pret de marti, de 0,4442 lei/actiune.

Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regasesc Fondul Proprietatea (20,11%) si BERD (2,03%), iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri