Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,15%, intr-o piata unde tranzactiile cu actiunile OMV Petrom (SNP) si un deal cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (SIF4) au asigurat doua treimi din rulajul de doar 20,4 milioane lei.
Piata a deschis ziua in stagnare, iar dupa primele 40 de minute de tranzactionare a trecut pe scadere usoara, in timp ce atentia investitorilor a fost axata pe cateva actiuni, scrie Mediafax. Rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,09% sub nivelul de la inchiderea de vineri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,15%.

Cei doi indici extinsi ai BVB, BET-XT si BET-BK, au incheiat ziua in stagnare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile OMV Petrom au inregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele doua luni si jumatate, de 11,1 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de tranzactiile din piata principala, spre deosebire de situatia din ultimele sase luni, pentru care exista date pe site-ul BVB, cand pachete mari de actiuni ale companiei erau transferate prin deal-uri.

Titlurile companiei au incheiat sedinta la 0,4098 lei, pret cu 0,17% sub nivelul de vineri.

"Volumele ridicate de actiuni OMV Petrom tranzactionate in ultima perioada au o stransa legatura cu plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea. Discount-ul atractiv de peste 12% (din momentul anuntului) face ca o parte din investitorii participanti in oferta sa marcheze profiturile obtinute intr-un interval foarte scurt de timp. Uitandu-ne in trecut, acelasi lucru s-a intamplat si la sfarsitul lunii noiembrie la precedentul plasament privat (cand BERD a vandut 0,4% din actiunile OMV Petrom - n.r.). Ma astept ca presiunea pe vanzare sa se diminueze in urmatoarea perioada, iar pretul actiunii sa se stabilizeze in jurul pragului psihologic de 0,4 lei/actiune", a declarat Alexandru Pasalan, trader la firma de brokeraj NBG Securities Romania.

In prima ora a sedintei a fost realizat un deal, de 975.000 de lei, cu actiuni OMV Petrom. Titlurile au fost transferate la pretul de 0,39 lei/titlu, cu 5% sub inchiderea de vineri si, totodata, similar celui la care Fondul Proprietatea a vandut saptamana trecuta 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,4 milioane lei (4,7 milioane euro), rulaj cu 16% sub rulajul de vineri, de 24,4 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de luni a fost asigurata de titlurile OMV Petrom (11,1 milioane lei, din care un deal de 975.000 de lei) si o tranzactie negociata cu 0,4% din titlurile SIF Muntenia (2,2 milioane lei).

Datele din sistemul Bursei arata ca vineri a fost inregistrat un rulaj de 271,1 milioane lei (62,4 milioane euro), insa din aceasta suma 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro) reprezinta plasamentul privat realizat de Fondul Proprietatea cu 1,11% din actiunile OMV Petrom. Rezultatul operatiunii a fost inregistrat in sistemul BVB dupa inchiderea sedintei de vineri.

In sedinta de luni a fost realizat un deal si cu actiuni SIF Muntenia, de 2,2 milioane lei, la un pret cu 0,73% peste inchiderea de vineri. Pe piata principala, actiunile societatii au crescut cu 1,74%, la 0,7 lei, pe un rulaj de doar 255.000 de lei.

Actiunile Fondului Proprietatea, de regula cele mai lichide din piata, au consemnat un rulaj de 2,8 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,66 lei.

"Piata locala a inregistrat o evolutie destul de buna in ultima perioada avand in vedere cresterile semnificative consemnate de unele actiuni ulterior datelor ex-dividend (dupa care cei care cumpara actiunile nu mai au dreptul sa incaseze dividendele acordate din profitul de anul trecut - n.r.). Cu siguranta, optimismul este inca prezent si pe plan local avand in vedere evolutiile din pietele dezvoltate. Pentru perioada urmatoare ma astept la o scadere usoara a volumelor tranzactionate si o evolutie laterala (cresteri usoare urmate de scaderi usoare - n.r.) avand in vedere apropierea lunilor de vara (cand de regula, activitatea pe piete este mai redusa - n.r.)", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,3 milioane lei, valoare cu mult sub tranzactiile realizate vineri, de 37,8 milioane lei.

Rulajul de luni a fost asigurat in proportie de 94% de tranzactii cu actiuni ale Companiei Hoteliere Intercontinental (RCHI), care detine hotelul Intercontinental din Bucuresti. Operatiunile cu aceste actiuni au cumulat 1,2 milioane lei, suma din care 1 milion de lei a reprezentat unui deal cu 1,75% din titluri. Deal-ul a fost realizat la pretul de 0,07 lei, cu 2,19% peste cotatia precedenta, in timp ce pretul din piata principala a urcat cu 16,06%, la 0,0795 lei.

Aproape intreaga lichiditate de vineri a fost asigurata de o tranzactie speciala, de 37,7 milioane lei, prin care au fost transferate actiuni reprezentand 92,91% din actiunile Uzinele Chimice Govora - Ciech ChemicalGroup (UZIM). Pachetul a fost transferat de pe firma CIECH, inregistrata in Polonia, catre o alta firma din acelasi grup, Janikowskie Sodowe Janikosoda.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in stagnare, in timp ce piata de la Frankfurt avansa cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri