Fondul Proprietatea (FP) a lansat o actiune in justitie impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in calitate de succesor al CNVM, pentru obtinerea avizarii comisioanelor suplimentare pentru administratorul Fondului, Franklin Templeton.
La inceputul lunii aprilie 2012, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat propunerea celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vanzare de active, pentru ca apoi banii obtinuti sa fie distribuiti investitorilor, conform Mediafax.

De asemenea, actionarii au decis modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea prin introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma sa il incaseze. Comisionul urma sa fie incasat pentru distributii suplimentare, realizate in urma unor vanzari de active si acordarea banilor catre actionari, prin programe de rascumparare de actiuni sau prin reduceri ale capitalului social si distribuirea diferentei catre actionari.

CNVM a respins in luna ianuarie comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma sa le incaseze din vanzarea participatiilor din portofoliul FP si distribuirea de dividende suplimentare, motivand ca acestea ar incalca termenii conveniti la licitatia pentru numirea administratorului FP.

Printre motivele invocate, CNVM arata ca acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vanzarii "investitiilor de natura titlurilor de capital" nu respecta obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.

"Argumentele juridice ridica o intrebare fundamentala pentru Fond si actionarii sai, respectiv in ce temei poate autoritatea de supraveghere in mod legitim sa refuze avizarea hotararilor actionarilor Fondului, si astfel sa le blocheze. Legislatia aplicabila Fondului impune ca hotararile actionarilor privind modificarea Actului Constitutiv si a Contractului de Administrare a Investitiilor trebuie prezentate CNVM inainte de inregistrarea acestora la Registrul Comertului, iar in aprilie 2012 Fondul a prezentat CNVM Actul Aditional 2 la Contractul de Administrare a Investitiilor, astfel cum a fost aprobat de actionari", potrivit unui raport al FP transmis miercuri Bursei.

Fondul a formulat plangere prealabila impotriva deciziei CNVM in 21 februarie 2013, prezentand argumente, cu consultarea avocatilor externi, de ce argumentatia CNVM care a stat la baza neavizarii hotararii nu este fundamentata din punct de vedere juridic, arata sursa citata.

"Plangerea prealabila formulata de Fond a fost respinsa prin Decizia CNVM 374/25 aprilie 2013. Introducerea actiunii impotriva ASF a reprezentat o formalitate juridica necesara, in calitatea sa de succesor al CNVM, dar administratorul Fondului spera in mod sincer sa construiasca un dialog cu noua ASF care va ajunge la o solutie favorabila in aceasta problema, fara a mai fi necesara interventia instantei. Demararea acestei actiuni la acest moment a fost necesara pentru a evita riscul prescrierii dreptului la actiune al Fondului, in cazul in care o astfel de solutie nu poate fi gasita", precizeaza reprezentantii FP.

Pentru 2012 si 2013 comisionul suplimentar este de 1,5% din banii obtinuti din vanzarea de active, iar dupa 2013 comisionul scade la 1%.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Dupa listarea Fondului la BVB, in 25 ianuarie 2010, investitorii institutionali straini au fost principalii cumparatori de actiuni Fondul Prorprietatea, astfel ca la finalul lunii trecute controlau 56,68% din titluri.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de marti la un pret de 0,657 lei. La aceasta cotatie, Fondul are o capitalizare bursiera de 9,052miliarde lei (2,1 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri