Dupa un inceput de an excelent, urmat de evolutii mediocre pe majoritatea actiunilor romanesti in ultimele trei luni, brokerii si analistii se asteapta la o noua serie de cresteri pana la sfarsitul anului, anticipand inceperea cursei de recuperare a distantei fata de bursele externe, aflate deja in apropierea maximelor istorice.

BET inchide anul in crestere cu peste 14%


BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), va inchide anul cu o crestere cuprinsa intre 10 si 15%, sunt de parere noua dintre cei 20 de brokeri chestionati de wall-street.ro. Indicele a urcat cu 5% de la inceputul anului.

Alti sase brokeri mizeaza pe o apreciere de 15-20% in urmatoarele sapte luni, in vreme ce doar doi s-au declarat foarte optimisti anticipand cresteri de peste 20%. De notat ca nici macar un singur broker sau analist nu a indicat o scadere pe indicele BET la nivelul intregului an.

“Ma astept la o crestere puternica in special din toamna, care sa ne aduca in apropierea nivelurilor pietelor externe, de la care ne-am decorelat o perioada. Doar o revenire a crizei bancare sau un eveniment macroeconomic puternic negativ m-ar face sa imi schimb aceasta opinie in momentul de fata”, spune broker in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Luand in calcul toate estimarile participantilor la sondaj, indicele BET este asteptat sa inchida anul la 5.890 puncte, cu 14,4% peste nivelul de la sfarsitul lui decembrie 2012 si cu aproape 9% mai mult decat cotatiile actuale.

Analistii isi pierd optimismul pe SIF-uri si FP


Brokerii nu sunt insa la fel de optimisti in privinta indicelui BET-FI, cel care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea (FP). In cazul acestuia, media estimarilor indica un nivel de 28.170 puncte, reprezentand o crestere de 10,2% in 2013, sau de circa 9% in comparatie cu nivelul actual.

In prezent, BET-FI se afla in crestere cu doar 1% fata de inceputul anului.

Doi dintre brokerii chestionati au declarat ca se asteapta la scaderi pe BET-FI in urmatoarele sapte luni, cel mai pesimist indicand un minus de 5,5%. Majoritatea au estimat insa o crestere modesta, de pana la 10% la nivelul intregului an.

De ce ar trebui sa creasca bursa romaneasca? “Avem mai mult de recuperat decat straini”


Desi este pe plus la nivelul primelor cinci luni, piata romaneasca de capital se afla cu mult in urma burselor externe care au depasit sau se apropie de maximele istorice. DAX-ul german cumuleaza in prezent cresteri de circa 10% la nivelul anului 2013, in vreme ce indicele american S&P 500 inregistreaza un plus de 17% in aceeasi perioada.

“Ma indoiesc ca Fed-ul va intrerupe in acest an programul de achizitii de obligatiuni asa ca probabil mai este loc de o crestere de inca 5% pe S&P 500. In schimb, in Europa nu mai vad mare potential si cred ca anul se va inchide in jurul actualelor cotatii. Piata romaneasca are in schimb loc sa mai urce pentru ca ne aflam cu aproape 50% mai jos fata de maximele pe care o parte din bursele externe le-au atins deja. Orice ban strain care va intra in piata locala de capital se va transforma in crestere pe principalii indici”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

35% dintre brokerii si analistii chestionati au declarat ca Bursa de la Bucuresti va avea evolutii mai bune decat pietele externe in urmatoarele sapte luni, jumatate au spus ca evolutia BVB va fi similara acestora, in vreme ce alti 15% se asteapta in continuare la evolutii mai slabe decat pe plan extern.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri