Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,78%, dupa ce in precedentele trei sedinte a scazut cumulat cu 1,6%, iar tranzactiile actiunile Fondului Proprietatea (FP), Erste (EBS), Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) au asigurat trei sferturi din lichiditatea de aproape 21 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in crestere usoara dupa trei sedinte consecutive de scadere, insa dupa primele 20 de minute de tranzactionare s-a intors pe rosu. Pana la mijlocul sedintei piata a oscilat usor, pentru ca in a doua parte a zilei sa se stabilizeze pe crestere usoara.

La inchiderea pietei principale, indicele general al Bursei, BET-C, era cu 0,78% peste nivelul de vineri. Evolutia indicelui a fost sustinuta in principal de cresterile inregistrate de actiunile BRD (2,25%), Banca Transilvania (2,11%) si OMV Petrom (1,45%), titluri care au ponderi ridicate in calculul indicilor bursieri.

"Volumele mici si evolutia pozitiva a indicilor externi au determinat miscari neclare in cazul unor actiuni. Investitorii actioneaza uneori timid, alteori fara rabdare, iar aceste reactii duc la cresteri, urmate imediat de scaderi ale preturilor. Se apropie vara si, statistic vorbind, volumele scad in aceasta perioada. Ma astept ca tendinta sa continue, iar in unele zile sa asistam la volume mai mari decat media lunara. Din pacate, nu se intampla nimic spectaculos in economie, astfel ca si bursa reactioneaza printr-o plictiseala molipsitoare", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au transferat in total actiuni de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro), valoare cu 44% sub rulajul sedintei precedente, de 37,1 milioane lei (8,4 milioane euro).

Peste 76% din rulajul de luni a fost asigurat de actiunile Fondul Proprietatea (7,8 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei), Erste (4,1 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,5 milioane lei) si OMV Petrom (1,9 milioane lei, din care un deal de un milion de lei). Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,3%, la 0,654 lei, iar actiunile Erste au avansat cu 0,46%, la 109,5 lei.

"Nu cred ca SIF-urile vand actiuni Erste pe piata din Romania si, astfel, cred ca rulajul titlurilor bancii austriece nu are legatura cu SIF-urile. Inclin sa cred ca volumul mai mare de actiuni tranzactionate este influentat de unii vanzatori care au decis sa isi reduca sau chiar lichideze pachetele de titluri Erste din portofoliu", a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in urcare cu 0,98%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,3%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,41%, iar indicele extins BET-BK, a scazut nesemnificativ, cu 0,07%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La finalul sedintei, indicele BET-FI a fost cu 1,05% sub nivelul de vineri. BET-FI include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea. Titlurile a patru dintre SIF-uri au inregistrat scaderi intre 1,59% si 1,96%, iar titlurile SIF Muntenia au stagnat. In acelasi timp, actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,3%.

Murgoci crede ca in continuare investitorii vor viza cu precadere actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Transgaz, precum si titlurile celor cinci SIF-uri.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,3 milioane lei, valoare de 4,5 ori peste rulajul de vineri, de 301.000 de lei.

Peste doua treimi din lichiditatea de luni a fost asigurata de operatiuni cu actiunile Armax Gaz (ARAX), de 925.000 de lei. Cel mai mare pachet de titluri Armax Gaz a fost transferat la pretul de 0,061 lei, cu 1,5% peste inchiderea de vineri. La finalul sedintei de luni, titlurile companiei erau cotate la 0,0609 lei, pret in crestere cu 1,33%.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in stagnare, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,4%. Bursele din Europa Centrala si de Est erau, in acelasi timp, in scadere cu pana la 1,7%.

Marile piete europene au revenit usor dupa ce la deschidere au fost pe scadere cu peste 1%, din cauza speculatiilor ca banca centrala a Statelor Unite ar putea reduce programul de preluare de obligatiuni din piata, si in urma scaderii unui indice al industriei prelucratoare din China.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri