Ministerul Transporturilor nu a primit oferte de la brokeri pentru lisarea la bursa Aeroportului Traian Vuia din Timisoara nici la a doua licitatie, organizata la patru luni de la prima incercare din acest an de a gasi un intermediar, scrie Mediafax.

Termenul de depunere a ofertelor a expirat luni, 10 iunie, la ora 12:00.

Lipsa de interes brokerilor este explicabila prin valoarea mica a ofertei, avand in vedere ca pachetul de actiuni scos la vanzare este de doar 5%. In plus, cheltuielile aferente pregatirii si derularii operatiunii sunt suportate de intermediar, astfel ca este posibil ca acestea sa fie mai mari decat incasarile brokerului.

Raportat la valoarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea, oferta la Aeroportul Traian Vuia ar fi de aproximativ 1,6 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a mai incercat sa selecteze intermediari pentru listarea aeroportului si in luna februarie, cand a organizat o licitatie pentru alegerea intermediarilor si pentru Administratia Porturilor Maritime si aeroportul din Constanta. Atunci statul a primit oferta doar pentru intermedierea listarii Administratiei Porturilor Maritime, din partea casei de brokeraj Swiss Capital.

Listarea Administratiei Porturilor Maritime era cea mai mare dintre cele trei oferte pe care statul intentiona sa le deruleze pentru vanzarea a cate 5% din actiuni. Raportat la valoarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea, la acea data oferta la Administratia Portutilor Maritime era estimata la circa 17 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a reluat in luna ianuarie procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cate 5% din actiunile detinute la opt companii din portofoliu, operatiune inghetata la jumatatea anului 2010 din cauza crizei financiare.

Primele proceduri de listare au fost incepute in 2007, cu intentia sa fie finalizate pana la finele anului 2008, si au fost parcursi o cativa pasi privind intocmirea si aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de oferta si analiza interesului investitorilor.

Guvernul a decis, insa, in iunie 2010 ca procedurile sa fie inghetate pana la sfarsitul anului 2012, apreciind ca valoarea actiunilor care ar fi urmat sa fie tranzactionate poate fi redusa de criza financiara.

Ministerul Transporturilor detine 80% din actiunile Aeroportului Traian Vuia, iar Fondul Proprietatea are diferenta de 20%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Seful FP nu crede in vanzarea Romgaz doar in Romania