Mai multe pachete de actiuni reprezentand 46,38% din titlurile producatorului de ulei vegetal Argus Constanta (UARG) au fost transferate la bursa, intr-un minut, pentru 39,8 milioane lei (aproape 9 milioane euro), iar jumatate din actiuni au fost cumparat de SIF Oltenia (SIF5), scrie Mediafax.
SIF Oltenia a anuntat, la cateva minute dupa realizarea tranzactiilor, ca a cumparat 23,76% din actiunile Argus, pentru 20,4 milioane lei (aproape 4,6 milioane euro).

Astfel, SIF Oltenia a ajuns sa detina 55,7% din actiunile Argus si ar urma sa lanseze o oferta de preluare, avand in vedere ca a depasit pragul legal de 33% din actiuni, la care un investitor este obligat sa lanseze o astfel de oferta. Anterior, SIF Oltenia avea 31,94% din actiunile Argus.

Cel mai probabil, pachetele reprezentand cumulat de 46,38% din actiunile Argus au fost vandute de firmele si persoanele care actionau concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu, avand in vedere ca volumul de titluri cedat este apropiat de participatia indirecta a lui Chelu in momentul in care a preluat controlul companiei, in septembrie 2011.

In septembrie 2011, Chelu a preluat controlul Argus, intr-o AGA la care reprezentantii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia, fondul de investitii Business Capital for Romania-Opportunity si SIF Banat-Crisana, nu au participat pentru ca nu au avut acces in incinta fabricii. La acea AGA au participat doar actionari care actionau concertat cu omul de afaceri. Atunci au fost alesi noii membri in Consiliul de Administratie, persoane apropiate lui Chelu.

Doua luni mai tarziu, actionarii coalizati in jurul SIF Oltenia au reusit sa preia controlul Consiliului de Administratie al Argus, iar la solicitarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), noii sefi au intocmit mai multe raporate in care au prezentat situatia companiei.

Raportul final a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti la inceputul lunii mai a anului curent, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara a transmis, marti, Bursei sa reintroduca la tranzactionare actiunile Argus. ASF a preluat atributiile CNVM la finele lunii aprilie.

Actiunile Argus au intrat miercuri la tranzactionare pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Titlurile au fost transferate la pretul de 2,4 lei/actiune, cu 30,43% sub ultima cotatie de joi.

Calculata la acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 85,8 milioane lei (19,2 milioane euro).

Pentru anul trecut, Argus a raportat o cifra de afaceri de 146,5 milioane lei (32,8 milioane euro), in scadere cu 36%, si pierderi de aproape 21 milioane lei (4,7 milioane euro). In precedentul exercitiu financiar, compania a consemnat o cifra de afaceri de 231 milioane lei si un profit de 6,5 milioane lei.

In primul trimestru din 2013, Argus a inregistrat o cifra de afaceri de 14,1 milioane lei si pierderi de 4,5 milioane lei. Compania nu a prezentat si rezultatele financiare pentru primele trei luni din 2012.


Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri