Guvernul spera sa obtina 300-350 milioane lei prin oferta de vanzare pe bursa a 10% din actiunile detinute de stat la Nuclearelectrica, o transa reprezentand 85% din aceste titluri urmand sa fie alocata investitorilor institutionali, a anuntat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita.
"Speram sa obtinem 300-350 milioane lei, cam asta ar putea sa fie maximul posibil", a spus Nita, citat de Mediafax.

Numarul total de actiuni oferite este de 25.368.236 titluri.

"85% din actiuni vor fi oferite investitorilor institutionali, iar diferenta la investitorii de retail, in doua transe, respectiv subscrieri mici care au valoare maxima pana la 15.000 de actiuni si 5% cei care vor cumpara peste 15.000 de actiuni. Noi am dori o subscriere cat mai mare, mizam la investitorii institutionali sa fie in jur de 150% sau peste, si in functie de asta speram sa obtinem un pret cat mai bun. Eu as vrea sa obtin cat mai mult, dar trebuie sa facem un raport intre capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, si ceea ce putem obtine in conditiile in care energia nucleara nu este foarte simpatizata de catre investitori. Stiti ce s-a intamplat in Japonia, la Fukushima, si asta a avut o consecinta asupra investitorilor", a spus Nita.

El a aratat ca va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor si publicat prospectul de emisiune, intregul proces fiind estimat sa dureze pana in jurul datei de 10 iulie.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern obtinut, actiunile ar urma sa fie impartite in trei transe, similar ofertei de la Transgaz. Una va fi destinata investitorilor institutionali si salariatii Nuclearelectrica, iar alte doua destinate investitorilor de retail, in functie de volumul subscrierilor, potrivit proiectului.

Inainte de listarea la Bursa, Nuclearelectrica va emite actiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vandute la bursa, iar 1,077% vor putea fi cumparate de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta.

Fondul Proprietatea detine in prezent 9,72% din actiunile Nuclearelectrica, insa cel mai probabil nu va cumpara actiunile care ii revin la majorarea capitalului, avand in vedere unele declaratii din luna aprilie ale managerului FP, Greg Konieczny. In AGA de bilant din luna aprilie, Konieczny le-a spus actionarilor ca Fondul Proprietatea ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar daca va primi un discount foarte mare.

Daca actiunile ar fi fost vandute la pretul la care Fondul Proprietatea a evaluat participatia sa la Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producatorului de energie ar fi fost de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro).

Listarea Nuclearelectrica este intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital si BT Securities.

Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul detinand 90,28% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri