Pretul energiei electrice tranzactionata pe piata spot a scazut cu 32% intr-un an, de la 178,8 lei/MWH (40,4 euro) in luna mai 2012 la 121,6 lei/MWh (28 euro) in perioada similara din acest an, ca urmare a productiei in crestere de energie din surse regenerabile, conform Mediafax.
Pe piata spot sau Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) tranzactioneaza energie companiile care au nevoie urgenta de electricitate pentru a-si acoperi consumul sau companiile care au exces de energie si trebuie sa o vanda rapid.

Tranzactiile si cantitatile de energie pe piata spot de pe bursa de energie OPCOM au crescut semnificativ in prima parte a acestui an. Explicatia este impactul cantitatilor tot mai mari de energie produse din surse regenerabile, in special eoliene.

Scaderea pretului energiei tranzactionata pe piata spot nu influenteaza valoarea facturilor platite de populatie, intrucat aceasta este alimentata cu energie in regim reglementat, la preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Energia verde este ieftina pentru ca sursa din care este produsa este gratuita.

Ca urmare a intrarii in consum a unor cantitati tot mai mari de energie regenerabila, o serie de clienti ai producatorilor de energie au reziliat contractele cu acestia, preferand sa cumpere de pe PZU, la preturi mai mici.

Potrivit datelor OPCOM, piata spot acoperea in mai anul trecut aproximativ 20% din consum, in timp ce in mai 2013 procentajul a ajuns la 32%. Acel nivel a fost depasit in luna aprilie a anului curent, cand ponderea in piata a pietei spot a fost de 34,2%.

"Practic, PZU functioneaza ca o piata de pre-echilibrare, este o piata de oportunitate. Orice estimare de consum are imperfectiuni, care astfel se corecteaza pe aceasta piata", a declarat Octavian Lohan, director general adjunct in Transelectrica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri