Cotatia aurului s-a prabusit in 2013 de la 1.672,2 USD/uncie la inceputul acestui an, la 1.294 USD/uncie la sfarsitul saptamanii trecute, scaderea ajungand la 22,6%.

„Unii aveau impresia (nesustinuta, desigur) ca <<aurul este oricum intotdeauna castigator>>, chiar daca mai marcheaza anumite corectii... Caderea pretului aurului cu aproape un sfert fata de valoarea de la inceputul anului curent, in conditiile economice actuale si tinand cont de analiza tehnica, nu poate intra insa sub incidenta unei corectii neinsemnate, ci a constituit un trend consistent", a declarat, intr-un comunicat de presa, Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Acesta considera ca investitorii de cursa lunga raman cei mai avantajati in aceasta perioada, in vreme ce miscarile emotionale aduc cele mai mari pierderi. Mai importante decat tintele de profit sunt insa limitele impuse eventualelor pierderi, daca piata evolueaza in sens invers celui estimat de investitor la deschiderea unei tranzactii: odata fixat un plafon, pierderea trebuie marcata si – astfel - limitata.

"Aurul a oferit in timp suficiente oportunitati de castig pe trend de crestere; cei care au cumparat insa prea tarziu (intrucat nu au estimat corect urmarile unor evenimente care au dus la scaderea pretului) ar fi trebuit sa isi limiteze cat mai rapid eventualele pierderi si sa se orienteze apoi spre diferite instrumente financiare bazate pe aur, care permit obtinerea profitului indiferent daca pretul urca sau coboara, variantele de astfel de instrumente fiind foarte multe, inclusiv pentru investitorii din Romania”, a precizat Silviu Pojar.

Pretul aurului a crescut din 2001 si pana catre finele anului trecut: in septembrie 2001, cotatia era de cca 275 USD/uncie, iar in aceeasi luna a lui 2012 ajunsese la peste 1.770 USD/uncie, ceea ce inseamna in total o crestere de 544%. In acest interval de timp au fost, desigur, inclusiv perioade in care pretul aurului a marcat corectii, unele chiar insemnate, cum a fost o buna parte din anul 2008 sau prima parte a anului trecut; in general insa, investitorii pe termen lung, respectiv de peste un an, au avut de castigat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Elvetia lanseaza monede cu chipul lui Federer