Omul de afaceri, amator de cravate extravagante si trabucuri cubaneze, si-a castigat renumele in anii '60-'70 in SUA, punand bazele pietei tranzactiilor spot cu petrol, in pofida opozitiei marilor grupuri petroliere.

Mai tarziu, in anii '80, Rich a devenit unul dintre cei mai cunoscuti infractori economici din istoria Statelor Unite, fiind acuzat de numeroase incalcari ale legii si urmarit de guvern timp de 17 ani.

Rich a fugit din SUA in Elvetia in 1983, cu numai cateva ore inainte ca autoritatile sa declanseze urmarirea penala impotriva sa pentru peste 50 de capete de acuzare, vizand infractiuni de frauda, inselatorie, afaceri cu Iranul in perioada de embargo economic si evaziune fiscala de peste 48 milioane de dolari.

Acuzatiile sunt legate de o serie de tranzactii cu petrol care au zguduit industria la inceputul anilor '80.

Dupa ce a fugit din Statele Unite, Marc Rich a fondat in Elvetia compania de trading cu petrol si alte resurse minerale care a devenit mai tarziu gigantul Glencore Xstrata, cel mai mare trader din lume la ora actuala.

Marc Rich si-a sustinut in permanenta nevinovatia si a fost gratiat de presedintele Bill Clinton in 2001, in ultima zi a mandatului la Casa Alba.

Clinton a considerat ca astfel de cazuri ar trebui rezolvate in tribunale civile si a invocat mai multe solicitari de clementa venite din partea unor oficiali israelieni, inclusiv Ehud Barak, premierul de la acea data, potrivit Financial Times.

Opozantii lui Clinton au adus in discutie donatiile generoase oferite de Denise Eisenberg, sotia de atunci a lui Rich, catre Partidul Democrat din SUA si catre Biblioteca infiintata de presedinte, care ii poarta numele.

Rich a murit miercuri dimineata intr-un spital aflat in apropierea locuintei sale din Lucerna, Elvetia, a declarat purtatorul sau de cuvant, Chrstian Koenig. Averea sa a fost estimata anul trecut de Forbes la 2,5 miliarde de dolari.

"Marc Rich a murit in Lucerna, intr-un spital, in urma unui accident vascular cerebral", a afirmat Koenig. Rich va fi inmormantat joi la Tel Aviv.

Marc Rich s-a nascut in 1934 la Anvers, Belgia, si si-a inceput cariera la in anii '70, la traderul de metale Philipp Brothers.

In perioada 1973-1974, in timpul embargoului petrolier impus de statele arabe, Rich a reusit sa evite restrictiile si a cumparat petrol ieftin din Iran, pe care l-a vandut la un pret aproape dublu companiilor americane aflate in criza de materie prima. Rich a lucrat drept intermediar pentru petrolul iranian timp de peste 15 ani atat inainte, cat si dupa Revolutia Islamica din 1979.

Rich si-a divesificat afacerile in anii '80. In 1981, el a preluat studiourile 20th Century Fox impreuna cu industriasul Marvin Davis. Dupa fuga in Elvetia, Davis a vandut actiunile lui Rich magnatului media Rupert Murdoch, pentru 250 milioane de dolari.
Rich a divortat de Denise Eisenberg in 1996, dupa o casnicie de 30 de ani, si are doua fiice, Ilona Schachter-Rich si Danielle Kilstock Rich.
Marc Rich a infiintat mai multe fundatii si a beneficiat de onoruri pentru implicarea in activitati caritabile, inclusiv doctorate onorifice de la universitatile Bar-Ilan, Ben-Gurion si Tel Aviv.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri