Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a terminat anul 2012 cu un deficit curent de 2,77 mil lei, cele mai mari cheltuieli fiind cu personalul, acestea ajungand la un total de 43,2 mil. lei.
La sfarsitul anului trecut, Comisia a avut cheltuieli curente de 49,76 mil. lei si ventituri curente de 46,99 mil. lei, potrivit raportului de activitate prezentat miercuri Comisiei pentru buget, finante si banci. Deputatii si senatorii prezenti nu au chestionat oficialii ASF cu privire la deficitul pe 2012.

Raportul a fost prezentat de catre Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), responsabil de piata de capital. CNVM precum si autoritatile care reglementau piata pensiilor private (CSSPP) si piata asigurarilor din Romania (CSA) au fost comasate la inceputul acestui an in ASF.

Ursache nu a vrut sa comenteze "performantele" de anul trecut ale CNVM - institutie condusa de Gabriela Anghelache si Carmen Negoita, mentionand doar ca o buna parte din deficit a fost cauzat de faptul ca fosta Comisie a redus anumite comisioane sau chiar a aplicat comisioane de 0% in cazul anumitor tranzactii, precum cele cu titluri de stat.

"Aceste masuri de stimulare a pietei, prin reducerea costurilor de tranzactionare ca si evolutia nefavorabila a tranzactiilor bursiere au reprezentat cauza realizarii in proportie de 83% a veniturilor fata de prevederile bugetului aprobat", se mentioneaza intr-un raport al ASF.

Putin peste 60% (28,2 mil. lei) din veniturile CNVM de anul trecut au provenit din taxa aplicata activelor Fondului Proprietatea (FP), a SIF-urilor si a fondurilor de investitii cu exceptia OPCVM. La mare distanta s-au situat veniturile din tranzactiile facute pe bursa - 6,4 milioane lei (13,6% din incasarile totale).

In raportul CNVM se mai mentioneaza ca nu au fost inregistrate depasiri are prevederilor initiale de cheltuieli, economiile ajungand la 12% (81,78% cheltuieli efective fata de nivelul aprobat prin buget).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri