Erste Group a finalizat un plasament privat pentru o majorare de capital de 660,6 milioane euro, printr-o emisiune de actiuni catre actionarii existenti si investitori noi la un pret final de 18,75 euro pe actiune.

Erste a emis 35,23 milioane de actiuni noi la un pret de 18,75 euro pe actiune, astfel rezultand fonduri brute de 660,6 milioane euro, se arata intr-un comunicat transmis marti de banca austriaca, actionarul majoritar al grupului BCR, potrivit Mediafax.

Actionarii existenti ai Erste Group la data de 2 iulie vor primi drepturi de subscriere la o rata de 4 actiuni noi pentru fiecare 45 parti sociale deja detinute.

Actiunile pe care actionarii existenti nu si-au asumat sa le preia au fost introduse in cadrul unui plasament accelerat, iar perioada de subscriere a fost stabilita la 3-17 iulie.

Intermediarii ofertei sunt JPMorgan Securities, Morgan Stanley Bank si Erste Group Bank, in timp ce Commerzbank si ING Bank actioneaza in calitate de manageri pentru majorarea de capital. Erste Bank a fost consiliata pe drept austriac, ceh si romanesc de avocatii din reteaua bpv LEGAL coordonati de bpv Hügel Rechtsanwälte al carei partener in Romania este bpv Grigorescu Stefanica.

Majorarea de capital a fost structurata astfel incat ar putea reduce influenta unor actionari cheie ai Erste.

Potrivit unui alt comunicat al bancii, un grup de actionari care detin impreuna aproximativ 37,4% din capitalul social al Erste anterior majorarii de capital au renuntat la drepturile de subscriere in cadrul ofertei. Mai mult, fundatia Erste Stiftung, cel mai mare actionar al Erste, care detine peste 20% din banca, ar putea contribui la oferta cu actiuni suplimentare pentru a satisface cererea din partea investitorilor din afara.

Erste a precizat marti, intr-un anunt transmis bursei, ca Fundatia Erste a ajuns la o participatie de 26,4% din actiunile grupului inaintea majorarii de capital.

Erste a anuntat saptamana trecuta o majorare de capital de 660 milioane euro cu scopul de a finanta rascumpararea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit in 2009 de la statul austriac si investitorii privati.

Pachetul de sprijin sub forma de capital participativ a fost primit in urma crizei financiare mondiale din 2008-2009. In anul 2009, statul austriac a participat cu 1,2 miliarde euro la un plasament de capital participativ de 1,76 miliarde euro, restul sumei fiind acoperita de investitori privati.

Restituirea ajutorului de stat si rascumpararea capitalului participativ vor conduce la economisirea a 149 milioane euro dupa taxe, in contul dividendelor aferente capitalului participativ care ar fi trebuit platite anul viitor.

Erste Group este actionarul majoritar al grupului BCR. Banca austriaca este listata la Viena, Bucuresti si Praga.

Actiunile Erste au deschis marti in scadere cu 3,11% la Viena, la 19,775 euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Erste a rambursat integral ajutorul primit in 2009 de la stat