Romania ar trebui sa fie una dintre economiile cu cea mai puternica crestere din regiune, in timp ce evaluarea mai mult decat atractiva si perspectiva cresterii confirmand pozitia solida. In prezent, s-ar putea ca privatizarile in asteptare sa aiba o sansa rezonabila de a contribui in cele din urma la depasirea capcanei lichiditatii, potrivit unei analize a Erste Group, actionarul BCR.
Totusi, pentru cea mai mare parte a trimestrului al treilea, s-ar putea ca lichiditatea sa ramana principala piedica, tocmai de aceea inca tindem sa atribuim clasificarea supra-pondere moderata pentru cei care pot lucra cu dimensiuni reduse, arata studiul citat.

"In pofida perspectivei sumbre din zona euro, unele tari din ECE au facut progrese. Ungaria si Romania, primele doua tari care au inceput sa ia masuri dure de consolidare in 2009 si primele care au reusit sa iasa cu succes anul acesta din procedura de deficit excesiv, se pot oarecum relaxa", estimeaza Henning Esskuchen (foto), director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group, in cel mai recent raport de strategie privind pietele de capital din ECE.

Erste previzioneaza o crestere economica de 1,8% in Romania in 2013, cu potential de majorare la 2,2% in termeni anuali in cazul unei recolte agricole bune (care pare probabila).

"In afara impactului pe termen scurt asupra volatilitatii, nu ne asteptam ca decizia Rezervei Federale a SUA sa aiba un impact asupra economiilor reale din ECE avand in vedere ca necesarul lor de finantare externa s-a redus considerabil", mai spune Esskuchen. Ungaria ramane vulnerabila in cazul unei vanzari rapide mai puternice de titluri, deoarece are una dintre cele mai mari ponderi ale investitiilor de portofoliu din regiune (aproximativ 50% din PIB fata de o medie de circa 23% din PIB pentru statele din ECE). Noua runda a impozitare extraordinara impusa de Ungaria asupra sectorului corporate si bancar ar putea avea implicatii negative pentru perspectivele de crestere pe TL.

Conform Erste, noutatile privind posibila limitare a lichiditatilor au generat o corectie, avand in vedere ca si pietele din ECE par sa depinda prea mult de lichiditate ca factor tehnic.

"In contextul in care tindem sa percepem orice inasprire drept un indiciu al unei viitoare imbunatatiri a indicatorilor fundamentali, procesul de detoxifiere ar putea fi dureros pentru o vreme, dar la un moment dat ar trebui sa fie resimtit atat de necesarul sprijin fundamental pentru perspectivele pietei. De asemenea, ne asteptam ca Rezerva Federala a SUA sa actioneze destul de prudent, avand in vedere ca orice revenire din SUA pare sa fie destul de fragila. Avem tendinta de a considera reactiile imediate ale pietei din Europa emergenta drept exagerate, atat in ceea ce priveste randamentele, cat si actiunile", considera Henning Esskuchen

In opinia sa, "intr-un scenariu pozitiv, ne-am putea indrepta spre normalizare, insotita de crestere moderata, inflatie limitata si de o politica monetara adaptabila intr-o oarecare masura. Totusi, pentru moment, pietele raman fragile. O perspectiva solida a indicatorilor fundamentali care ar putea asigura un sprijin mai stabil pietelor nu este vizibila, insa opinia generala ar trebui sa inceapa sa reflecte in cele din urma imbunatatirea indicatorilor macroeconomici".

Principalele 10 companii recomandate

"In pofida riscului ridicat de scadere pentru Turcia si Polonia, am inclus recent Halkbank si BZ WBK in principalele noastre 10 companii recomandate, inlocuind Bank Pekao si PKO BP", explica Esskuchen. "De asemenea, OMV a intrat in cele din urma in randul principalelor recomandari (inlocuind Turk Telecom) dupa ce a stat destul de mult timp la supra-pondere". Cu un pret mult mai diluat al actiunii, Telefonica a fost scoasa din seria posibilelor companii sub-performante, locul sau fiind luat de LPP.

Alarko Hldg, Fondul Proprietatea si Immofinanz raman printre primele 10 companii recomandate, la fel ca Egis si Krka, precum si KTC si Migros. Trio-ul posibilelor companii sub-performante este completat de Lotos Group si Wienerberger.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri