Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea (FP), spune ca nu se teme de eventualele efecte negative ale nationalizari fondurilor de pensii poloneze si chiar si in aceste conditii listarea secundara a FP la Varsovia trebuie sa se faca.

Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a propus la sfarsitul lunii trecute reducerea rolului fondurilor de pensii private prin plasarea unor active din portofoliul acestora intr-un vehicul national de investitii, o reforma menita sa diminueze datoria publica.

O alta optiune propusa de Guvernul de la Varsovia este ca participantii la fondurile de pensii private sa decida daca vor sa mai ramana in sistemul privat sau daca se transfera in sistemul de stat.

"Reforma fondurilor de pensii poloneze, dupa cum este schitata in acest moment, nu va avea, probabil, un impact semnificativ asupra investitiilor in actiuni si de aceea nu va afecta listarea secundara a Fondului la Varsovia. Din punctul nostru de vedere, listarea secundara ar putea atrage cerere substantiala atat din partea fondurilor de pensii poloneze, cat si din partea unui numar mare de investitori institutionali straini care nu au investit pana acum in companii romanesti", a declarat Greg Konieczny.

Fondurile de pensii private poloneze detin active in valoare totala de 280 miliarde de zloti (aproximativ 84,45 miliarde de dolari), echivalentul a o cincime din productia economica (PIB) a Poloniei.

Acestea sunt vazute ca motorul care a generat cresterea Bursei din Varsovia din ultimul deceniu, o buna parte din banii fondurilor fiind investiti in actiuni noi care veneau in piata poloneza. In prezent nu este clar daca guvernul polonez va decide si sa reduca nivelul maxim de investitii pe care fondurile de pensii le pot face pe bursa, insa daca acest lucru se va intampla nivelul de cerere din piata va fi puternic lovit.

Konieczny: "Am discutat cu ASF despre avantajele listarii secundare"

Discutiile despre listarea secundara a Fondului Proprietatea la Varsovia au generat un intreg schimb de replici in Romania de-a lungul ultimelor luni.

Seful FP spera ca transferul in Polonia va genera o crestere a cererii pentru actiunile Fondului, cerere care in cele din urma va duce in sus pretul actiunilor. Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea, este supusa la presiuni tot mai mari din partea actionarilor straini nemultumiti de evolutia modesta a titlurilor FP de la listare si pana in prezent.

Greg Konieczny a obtinut acordul actionarilor pentru listarea FP in Polonia de mai bine de un an, insa procedurile tehnice au fost amanate constant de autoritatile locale, care, alaturi de brokerii romani si BVB, se tem ca listarea secundara a Fondului intr-o piata straina va duce la scaderea valorii tranzactiilor cu actiuni pe plan local.

Polonezul si-a gasit un aliat suprinzator acum doua saptamani in persoana lui Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), responsabil de piata de capital.

Acesta a declarat in fata Comisiei pentru buget, finante si banci ca blocarea listarii FP la Varsovia este o greseala si "o problema care pana acum a fost tinuta sub presul CNVM".

Konieczny a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Ursache, mentionand doar ca s-a oferit sa discute impreuna cu ASF despre listarea secundara a Fondului Proprietatea.

"Nu suntem in masura sa comentam declaratiile inaltilor oficiali ai reglementatorului pietei. In acest moment, tot ce putem spune este ca am prezentat ASF beneficiile listarii secundare a FP pentru piata de capital din Romania", a mentionat polonezul.

Lucrurile s-au complicat chiar mai mult saptamana aceasta cand la conducerea Bursei de la Bucuresti, companie care este evident impotriva listarii secundare, a fost numit un alt polonez - Ludwik Sobolewski, fostul CEO al Bursei din Varsovia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si