Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,21%, pentru a doua zi consecutiv, intr-o piata unde tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si doua deal-uri cu titluri BRD (BRD) au asigurat peste trei sferturi din lichiditatea de doar 10,6 milioane lei.
Piata a fost usor pe verde inca din primele minute, insa, la fel ca in precedentele sedinte, cei mai multi investitori nu au intrat la tranzactionare, relateaza Mediafax.

Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Cred ca evolutia pietelor de capital pe mapamond in perioada recenta este determinata, in primul rand de factori macro-financiar fundamentali si, intr-o masura mai redusa, de perioada de concedii. Inca din primavara am asistat la semnale de volatilitate pe pietele financiare internationale: pe piata de bunuri in aprilie; pe piata de obligatiuni in mai; pe piata monetara in iunie; pe pietele de actiuni in ultimele saptamani. Ma refer la scaderea dramatica a cotatiilor la aur, la cresterea randamentelor la titlurile de stat, scaderi pe pietele de actiuni, dar si la semnale de criza de lichiditate pe piata Chinei. Printre factorii care au condus la aceste evolutii recente mentionez in primul rand asteptarile cu privire la viitoarele decizii de politica monetara din SUA (este evident in acest moment ca ne apropiem de finalul expansionismului monetar fara precedent implementat de Fed din 2008 pana in prezent)", a declarat pentru Mediafax Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker.

Alti factori care au influentat pietele internationale in ultima perioada sunt "razboiul valutar mocnit intre principalele blocuri economice", in contextul divergentelor economice dintre acestea, precum si problemele structurale cu care se confrunta economiile emergente , potrivit analistului.

"Pietele emergente si de frontiera sunt cele mai afectate atat din punct de vedere al rulajelor, dar si a ritmului de evolutie. Spre exemplu, indicii din China si Brazilia au scazut cu peste 20% din maximele atinse in urma cu cateva luni, in timp ce pe piata de la Bucuresti rulajele s-au diminuat. Strict, pe piata noastra am putea considera si o serie de aspecte care au redus interesul investitorilor. In primul rand, acordul cu FMI a fost incheiat si vor urma negocieri pentru un nou acord, iar indulgenta FMI in evaluarea acordului terminat s-ar putea transforma in negocieri dificile pentru o noua intelegere, Romania trebuie sa implementeze in continuare o serie de reforme structurale. Totodata, au fost anuntate listari ale unor pachete la companii controlate de stat. Am putea asista la o revenire temporara a volumelor in momentul IPO-ului Nuclearelectrica (ofertei publice initiale in vederea listarii - n.r.). Insa, o revenire sustenabila a volumelor este dependenta de depasirea incertitudinilor macro-financiare externe, precum si de incheierea unui nou acord cu FMI si masuri concrete in directia dezvoltarii pietei de capital", a adaugat Radulescu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,35%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,5%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,57% peste nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,25%, in timp ce indicele extins BET-BK a crescut cu 0,16%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro), valoare cu 41% sub rulajul sedintei precedente, de 17,9 milioane lei (4 milioane euro). Peste trei sferturi din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei) si doua deal-uri cu actiuni BRD (1,5 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,47%, la 0,6215 lei, iar deal-urile cu titlurile bancii au fost realizate la 7,5 lei, pret similar ultimei cotatii de joi din piata principala.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 522.000 de lei, fata de 210.000 de lei in sedinta precedenta.
"Inclin sa cred ca din perspectiva macro-financiara internationala vom asista la volatilitate pe piete in lunile urmatoare, determinata de preocuparilor cu privire la capacitatea Fed de a convinge pietele. De asemenea, urmeaza alegeri in Germania in septembrie, iar in China s-a intensificat decalajul intre evolutia indicatorilor macroeconomici si discursul liderilor politici", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu 0,3% - 1,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri