Bursa din Sibiu (Sibex) a semnat un acord cu Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale (OPCOM) in urma caruia Sibex va putea sa includa in oferta sa derivate pe indicii spot de energie electrica.Ovidiu Petru (foto), seful Sibex, estimeaza ca noile instrumente financiare ar putea sa intre la tranzactionare in ultimul trimestru din 2013.
“SC Sibex - Sibiu Stock Exchange si Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale au semnat, in data de 09.07.2013 Acordul de parteneriat si Contractul cadru avand ca obiect dezvoltarea si lansarea la tranzactionare a contractelor futures pe energie pe piata reglementata de instrumente financiare derivate administrata de Sibex. In baza contractului semnat, aceste contracte futures vor avea drept activ suport indicii pietei spot de energie electrica: ROMPEX_DAM, calculati de OPCOM”, se mentiuneaza intr-un anunt al Bursei din Sibiu.

Indicii ROMPEX_DAM urmaresc evolutia preturilor de inchidere a Pietei pentru Ziua Urmatoare (PZU) - platforma spot a pietei de energie.
Piata pentru Ziua Urmatoare este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica activa cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.

Bursa OPCOM este detinuta de transportatorul de energie controlat de stat Transelectrica (TEL).

Ovidiu Petru: In T4 vrem sa incepem tranzactiile. Ma astept sa vedem traderii de energie si pe Sibex

Ovidiu Petru, directorul general al Bursei din Sibiu, spune ca in perioada urmatoare se va lucra la designul si arhitectura produselor derivate ce au activ suport indicii pietei spot de energie, urmand ca noile produse sa fie lansate spre sfarsitul anului.

“Ma astept ca in trimestrul patru aceste noi derivate sa fie lansate la tranzactionare. Dureaza cateva luni pentru ca sunt niste proceduri IT destul de complicate pe care trebuie sa le implementam. Dupa ce rezolvam aceste noi aspecte, vom trimite produsele catre ASF pentru a obtine aprobarile necesare”, a declarat Petru.

Seful Sibex se asteapta ca noile contracte sa atraga traderii din piata de energie care vor incerca sa se protejeze impotriva eventualelor fluctuatii ale pretului energiei.

“Ma astept sa vedem mult business nou. Fiind contracte specializate, cred ca pe langa actualii investitori de pe Bursa din Sibiu vor intra in piata si participanti noi, traderi de energie care sa incerce sa faca hedging. Vom cauta si market makeri insa acum este prea devreme sa vorbim despre acestia. Momentan ne intereseaza in primul rand sa punem piata in functiune”, a mentionat Ovidiu Petru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri