Petrom (SNP), cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL catre Ligatne SRL. Compania mama care detine entitatea juridica Ligatne este de asemenea actionarul majoritar al SC Gaz Sud SA (Gaz Sud) si SC Grup Dezvoltare Retele SA (GDR).
Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, PDG a inregistrat in 2011 o pierdere neta de 15,4 milioane lei.

„Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operatiunile downstream in vederea imbunatatirii eficientei. Partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei; finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Petrom.

Ligatne Limited Cipru este societatea vehicul de tranzactie a PPF Investments Limited Jersey. Societatea are ca obiect de activitate desfasurarea afacerilor de tip holding si ale unei societati de investitii, prestarea de servicii de consultanta si de management, comert, servicii de vanzare si cumparare etc.

Grupul international de investitii PPF Investments Limited Jersey are in portofoliul sau urmatoarele domenii de activitate: finante, asigurari, energie si utilitati, retea infrastructura, piata imobiliara, explorare si activitati miniere precum si alte tranzactii/societati.

„Conform strategiei noastre vom continua sa ne concentram asupra activitatii de furnizare de gaze catre clientii industriali si comerciali. Vanzarea activitatii de distributie de gaze a OMV Petrom catre consumatorii finali este in concordanta cu aceasta strategie. Totodata, avand in vedere prezenta Gaz Sud si a GDR pe piata din Romania, am convingerea ca tranzactia incheiata cu Ligatne reprezinta o oportunitate de dezvoltare pentru PDG SRL, a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze si Energie.

PDG SRL a fost infiintata in 2007, cand legislatia romaneasca a fost modificata in vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distributiei de gaze de alte activitati, in vederea garantarii pe piata a competitiei si transparentei.

La sfarsitul anului 2012, reteaua de distributie a PDG SRL avea o lungime totala de circa 1.000 de km si deservea peste 21.000 de clienti, in principal localizati in zonele invecinate oraselor Bucuresti si Timisoara.

Gaz Sud si GDR opereaza impreuna in prezent o retea de distributie gaze cu o lungime de aproximativ 700 km si care deserveste peste 22.000 de clienti localizati in principal in zonele din vecinatatea Bucurestiului.

Ligatne a fost selectat in urma unui proces de vanzare care a inceput in iunie 2012. Atat Gaz Sud cat si GDR se concentreaza asupra pietei de distributie gaze din Romania, in special in zona Bucurestiului.

Aceasta tranzactie nu are un impact material asupra situatiei financiare a OMV Petrom (i.e. se situeaza sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei in 2012).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri