Bursa de la Bucuresti a scazut marti cu 0,69%, dupa ce in precedentele opt sedinte a crescut cu peste 3,4%, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a depasit cu greu 11 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a fost pe rosu inca de la deschidere si, la fel ca in precedentele sedinte, atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni. Astfel, transferuri de peste 20.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 18 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Piata locala se aliniaza din punct de vedere al evolutiei la miscarile burselor internationale, inregistrand in ultimele zile o evolutie pozitiva pentru majoritatea actiunilor. Totusi, volumele de tranzactionare nu reusesc sa impresioneze in aceasta perioada de concedii, interesul investitorilor fiind mai redus. Rezultatele financiare pentru primul semestru (care urmeaza sa fie anuntate incepand cu finele lunii iulie si pana pe 15 august - n.r.) vor mai insufleti piata punctual in cazul companiilor care vor aduce surprize. Volumele vor creste, insa, mult mai mult pe masura ce se vor derula ofertele publice anuntate la companii de stat, oferte care pot induce in piata o noua stare de spirit si de interes pentru tot publicul investitor", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Rulajul pietei, de numai 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro), a fost aproape la jumatatea celui de luni, de 24,9 milioane lei (5,6 milioane euro). Peste jumatate din lichiditatea de marti a fost sigurata de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (3,6 milioane lei) si deal-uri cu aproape 5% din titlurile Impact (1,6 milioane lei) si cu actiuni SIF Transilvania (1,1 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,09%, la 0,633 lei, in timp ce deal-ul cu pachetul de 5% din actiunile Impact a fost efectuat la 0,16 lei/titlu, pret cu 3,9% peste ultima cotatie de luni.

Pe piata principala, actiunile dezvoltatorului imobiliar au incheiat la 0,16 lei, iar operatiunile au insumat aproape 21.000 de lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in scadere cu 0,51%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,94% sub ziua anterioara.

Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,69%.

Indicele extins BET-XT a coborat cu 0,5%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,56% sub nivelul de luni.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 123.000 de lei, fata de 574.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri