Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,31%, intr-o piata apatica si unde actiunile Erste (EBS) au urmat evolutia de la Viena si au scazut cu 0,71%, in ziua publicarii rezultatelor financiare inregistrate in primul semestru, scrie Mediafax.
Piata a fost pe verde inca de la deschidere si, la fel ca in precedentele sedinte, volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in cazul celor mai multe actiuni. Rulaje de peste 20.000 de lei au inregistrat actiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,28%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost cu numai 0,12% peste ziua precedenta.

Indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,29%.

Totodata, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,28% peste sedinta precedenta, iar indicele extins BET-BK a crescut nesemnificativ, cu 0,08%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,6 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 30% peste rulajul de luni, de 17,4 milioane lei (4 milioane euro). Aproape 90% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (6,6 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei), Erste (6,5 milioane lei), BRD (4 milioane lei, din care doua deal-uri de 3,3 milioane lei) si Transelectrica (3,1 milioane lei).

Cea mai importanta parte a rulajului actiunilor Transelectrica a fost reprezentata de o tranzactie realizata in piata principala la ora 12:12, pentru aproape 2,6 milioane lei. Cu aceste titluri a fost efectuat si un deal, de 442.000 de lei.

"Majoritatea tranzactiilor sunt efectuate de investitorii mici, dar se poate observa destul de clar si prezenta anumitor investitori mari. Acestia din urma sunt interesati de pachete semnificative si care pot fi gasite destul de greu la investitori individuali si mult mai probabil la contraparti din aceeasi categorie cu cel care cumpara. Prin urmare, nu putem discuta de o intrare de capital neta, ci de o situatie contrabalansata la nivelul celor mari, fapt ce se observa printr-o evolutie generala laterala", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6475 lei, iar titlurile Transelectrica au avansat cu 1,4%, la 13 lei.

In acelasi timp, actiunile Erste au scazut cu 0,71%, la 98,5 lei (22,44 euro), urmand evolutia de pe piata de la Viena, unde au coborat cu 0,92%, la 22,64 euro.

Banca austriaca a publicat marti dimineata rezultatele financiare inregistrate in primul semestru. Profitul Erste Group Bank a scazut cu 33%, la 301,2 milioane euro, in principal ca urmare a unor efecte extraordinare, iar grupul austriac anticipeaza pentru acest an imbunatatirea situatiei riscului in Romania si reitereaza ca BCR va reveni pe profit in 2013.

In pofida unei scaderi a costurilor operationale, profitul operational al Erste a scazut cu 6,1% in perioada analizata, de la 1,75 miliarde euro la 1,64 miliarde euro, pe fondul unui venit operational mai redus.

La fel ca in ultimele sedinte, actiunile Erste au consemnat un rulaj ridicat, volumul de titluri tranzactionate fiind cel mai mare din ultimele doua luni si jumatate.

"Actiunile Erste Bank a intrat intr-o zona de atentie sporita odata cu operatiunea de majorare de capital (anutata in a doua parte a lunii iunie - n.r.), care a determinat miscari destul de ample pe pret. O volatilitate ridicata atrage inevitabil speculatorii, dar grosul valorilor a fost dat de tranzactii relativ mari. Acest lucru poate fi determinat atat de un interes ridicat al unor investitori (anumite analize sunt favorabile investitiei pe aceasta banca), cat si de posibili arbitrajori, care pot profita de diferentele dintre cotatiile de pe pietele unde este listata (Viena, Praga si Bucuresti - n.r.). Volatilitatea ridicata a permis existenta unor diferente de pret destul de atractive in unele momente", a afirmat brokerul.

Cu doua zile inaintea anuntarii rezultatelor financiare inregistrate in primele sase luni, actiunile BRD (BRD) au avansat cu 1,95%, la 7,85 lei. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 655.000 de lei.

"Anuntarea rezultatelor BCR intr-o linie generala pozitiva a determinat o crestere o optimismului privind raportarile BRD, a doua banca din sistem, care s-a tradus printr-o crestere a pretului si un volum de tranzactionare peste media ultimelor sedinte", a mai spus Barbulescu.

BCR a anuntat marti dimineata rezultatele financiare Erste, odata cu actionarul sau majoritar. BCR a inregistrat in primul semestru un profit de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), fata de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, activele au scazut cu 4,9% fata de finele anului trecut, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 44.000 de lei, fata de 162.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri