Bursa a crescut usor, pentru a cincea sedinta consecutiv, intr-o piata cu rulaje in urcare pentru mai multe actiuni si unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au depasit maximul istoric atins in ziua listarii, pe 25 ianuarie 2011, cand unele operatiuni au fost realizate la 0,675 lei, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in scadere usoara, insa dupa primele 45 de minute a inceput sa creasca usor. La finalul sedintei de miercuri, indicele general al BVB, BET-C, a fost cu 1,47% peste nivelul de marti. In ultimele cinci sedinte, indicele general BET-C a urcat cumulat cu 5,25%.

Dupa o usoara scadere in prima jumatate de ora de tranzactionare, actiunile Fondului Proprietatea au inceput sa creasca, pentru ca in jurul orei 11:12 sa depaseasca maximul istoric de 0,675 lei/titlu.

Cel mai mare pret platit miercuri pentru actiunile Fondului Proprietatea a fost de 0,681 lei, nivel cu 1,34% peste inchiderea de marti si, totodata, cu 0,89% peste nivelul istoric din ziua listarii. Dupa ce a fost depasit pragul istoric, majoritatea tranzactiilor au fost realizate la 0,677 - 0,678 lei.

La inchiderea pietei principale, titlurile FP au fost cotate la 0,68 lei, pret in crestere cu 1,19%, iar operatiunile cumulau 11,5 milioane lei. Investitorii au realizat 397 de transferuri, iar valoarea medie a unei tranzactii a fost de 29.000 de lei.

Brokerii cred ca evolutia actiunilor Fondului Proprietatea, precum si a altor actiuni, ar putea fi determinata de intrari de bani noi in piata.

"Se pare ca recenta reducere a dobanzii de politica monetara de catre BNR a determinat un flux de investitii spre bursa. Avand in vedere randamentele ridicate oferite de dividendele distribuite in acest an de companii importante (peste 5% la OMV Petrom, FP, SIF-uri sau Transelectrica sau chiar aproape 20% la SIF Transilvania), pentru investitori poate fi atractiva posibilitatea ca anul viitor sa obtina din dividende o remunerare mai buna a disponibilitatilor banesti decat dobanda la depozite (in prezent de 4-5%). Totodata, reducerea dobanzii de referinta ar trebui sa duca la o ieftinire a creditului, astfel ca societatile cu credite in derulare ar urma sa plateasca rate mai mici la credite, si aceasta se va reflecta in profituri mai mari, care vor face companiile mai atractive pentru investitori", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 1,93%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe plus cu 1,5%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 3,04%. Actiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu 3,23% - 5,85%, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,19%.

Indicele extins BET-XT a inchis cu 2,31% peste nivelul de marti, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 2,46% peste inchiderea de marti.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au urcat cu 5,46%, la 22,99 lei, continuand evolutia din sedinta precedenta, cand au avansat 7,39%. Astfel, in ultimele doua zile pretul acestor actiuni a urcat cu 13,25%, desi compania nu a facut public niciun anunt care sa determine aceasta evolutie.

Evolutia din ultimele doua zile a venit pe volume de tranzactionare in crestere, miercuri fiind transferate cele mai multe actiuni BVB din acest an. In total au fost transferate actiuni reprezentand 2,05% din capitalul social al BVB, pentru 3,6 milioane lei.

Intrarea de noi bani pe mai multe actiuni ar putea fi si explicatia pentru care titlurile BVB sunt printre performerele ultimelor doua sedinte, potrivit brokerului.

"Sa speram ca BVB va atrage din ce in ce mai mult din banii disponibili, de acest flux putand beneficia si statul roman care a anuntat un program ambitios de listari. In urma acestor listari si cu know-how-ul pe care il poate aduce directorul general al BVB, sa speram ca piata de capital din Romania se va pozitiona pe radarul marilor investitori. Poate ca astfel se va renunta si la intentia listarilor duale, care nu sunt benefice pietei de capital romanesti", a adaugat Tod.

Ludwik Sobolewski a fost desemnat director general al BVB la inceputul lunii iulie, insa, nu a fost avizat inca de Autoritatea de Surpaveghere Financiara.

Rulaje de peste 100.000 de lei au inregistrat actiuni emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40 milioane lei (9 milioane euro), valoare cu o treime peste rulajul de marti, de 30 milioane lei (6,8 milioane euro). Aproape 88% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (11,5 milioane lei), Erste (5,8 milioane lei), BVB (4,3 milioane lei, din care doua deal-uri de 728.000 de lei), BRD (3,8 milioane lei, din care cinci deal-uri de aproape 2,1 milioane lei), SIF Banat-Crisana (3,3 milioane lei), SIF Oltenia (2,5 milioane lei), SIF Transilvania (2,4 milioane lei, din care un deal de 261.000 de lei) si Transgaz (1,4 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,1 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 203.000 de lei, fata de 180.00 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu 0,4% si, respectiv, cu 1%, in timp ce piata de la Paris era in stagnare. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri