Paladiul este singurul metal pretios care a inregistrat o crestere in acest an, aurul si argintul fiind inca departe de randamentele cu care au obisnuit in trecut investitorii, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.
„Cel putin deocamdata paladiul pare a avea sanse de a termina anul pe plus; la polul opus, pretul aurului pare a se indrepta spre prima scadere anuala din ultimii 13 ani. La randul sau, argintul a ajuns la minimul ultimilor 3 ani, iar platina a trecut in iunie prin minimul ultimilor 4 ani", spune, intr-un comunicat de presa, Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania.


Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze terenul pierdut.

Astfel, dupa primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu cca 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%.

"Pretul paladiului a oscilat in acest an intre doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, in conditiile unei cereri industriale in crestere (industria de catalizatori auto) si a unei productii de paladiu in scadere. Pe de alta parte insa, paladiul a respectat o anumita dinamica legata de segmentul de marfuri din care face parte (respectiv, metalele pretioase), asa incat a suportat, de exemplu, scaderi consistente ca efect al declaratiilor presedintelui Fed din iunie privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare, intarirea dolarului american diminuand interesul investitorilor pentru diferite alternative de investitii", a precizat Silviu Pojar.

In iulie, Ben Bernanke a facut noi precizari privind conditiile in care s-ar putea produce reducerea stimulentelor, aratand ca politica monetara a FED nu are un parcurs prestabilit si nu se grabeste sa reduca stimulentele, deciziile urmand a fi in concordanta cu evolutia economiei SUA.

Declinul dolarului american a ajutat metalele pretioase. Luna trecuta, aurul a crescut cu aproximativ 7%, argintul cu 1,3%, platina cu aproximativ 6,7%, iar paladiul cu aproape 10%; in prima decada a lui august, cu exceptia aurului, care a inregistrat o scadere nesemnificativa, metalele pretioase si-au continuat aprecierea.

Astfel, de la inceputul anului curent si pana la finalul sedintei de tranzactionare de vineri, paladiul s-a apreciat cu cca 5,7%, in timp ce, in acelasi interval de timp, pretul aurului a scazut cu aproximativ 21,5%, al argintului cu cca 32%, iar platina s-a depreciat cu aproximativ 2,7%. "Cel putin deocamdata nu se intrevad fundamentele care ar putea sustine o revenire majora a preturilor aurului si argintului pana la sfarsitul acestui an, dar desigur ca sunt posibile diferite corectii", a precizat Silviu Pojar.

In ceea ce priveste paladiul si platina, acestea au importante trasaturi comune: pe de o parte, cea mai mare parte a cererii pentru ambele metale pretioase provine din industrie. Pe de alta parte, ambele metale pretioase au- la nivel global- probleme cu productia in scadere, ca urmare a conflictelor de munca ce au avut loc in Africa de Sud, cel mai mare producator de platina la nivel mondial si al doilea mare producator de paladiu, iar in cazul paladiului se adauga problemele din Rusia, cel mai mare producator de profil din lume, ale carei rezerve se pare ca sunt in scadere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri